Σε τροχιά νέας σύγκρουσης μπαίνουν ΟΠΕΚ+ και ΗΠΑ καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη με στόχο μία μεγάλη μείωση της παραγωγής που μπορεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν μειωθεί λόγω των φόβων για οικονομική ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων και του ισχυρού δολαρίου.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από τη Δευτέρα, μετά τη διαρροή από κύκλους του ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τις χώρες του ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους τους υπό τη Ρωσία, ότι θα εξετασθεί μία μείωση της παραγωγής κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η τιμή του μπρεντ κινείται σήμερα πάνω από τα 91 δολάρια το βαρέλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει κάτω από τα 85 δολάρια.
Μικρότερη η πραγματική μείωση της παραγωγής
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η μείωση μπορεί να φθάσει και τα 2 εκατ. βαρέλια. Η πραγματική μείωση της παραγωγής θα είναι, ωστόσο, μικρότερη καθώς σήμερα οι χώρες του ΟΠΕΚ παράγουν τρία εκατ. βαρέλια την ημέρα λιγότερο σε σχέση με τις ποσοστώσεις.
Οργή στις ΗΠΑ
Μία νέα αύξηση των τιμών του αργού θα προκαλούσε νέες αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ οδεύουν στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες θα κριθεί αν οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας.
Θα έθετε έτσι σε νέα τροχιά σύγκρουσης την αμερικανική κυβέρνηση με τον ΟΠΕΚ, μετά μάλιστα το ταξίδι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία το καλοκαίρι και την πίεση που άσκησε στο Ριάντ για συγκράτηση των τιμών.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, αν πυροδοτηθούν από μεγάλη μείωση της παραγωγής, θα εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ», ανέφεραν αναλυτές της Citi σε σημείωμά τους.
Αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, όπως με την αποδέσμευση πρόσθετων στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου και κάποια «δυνατά χαρτιά», περιλαμβανομένης μίας νέας πρωτοβουλίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου NOPEC», πρόσθεσαν οι αναλυτές.
Το νομοσχέδιο NOPEC – που προβλέπει τη δυνατότητα άσκησης δίωξης από την αμερικανική δικαιοσύνη κατά χωρών του καρτέλ του ΟΠΕΚ για τεχνητή αύξηση των τιμών - έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως φόβητρο για τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ. Πιο πρόσφατα ανασύρθηκε στην επιφάνεια την περασμένη άνοιξη, όταν υπήρχε οργή στις ΗΠΑ για τη μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
«Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα εξοργισθεί με μία ενδεχόμενη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Μία μεγάλη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα οδηγούσε σε μία διαμάχη με τον Λευκό Οίκο αν και οι αξιωματούχοι πιθανόν θα περιμένουν να δουν την αντίδραση των τιμών μετά την απόφαση πριν απαντήσουν».
Η Ρωσία συμμετέχει στον ΟΠΕΚ+ από το 2016. Το καρτέλ αυξομειώνει την παραγωγή του για να ελέγχει τις τιμές αλλά σπάνια μείωνε την παραγωγή όταν οι συνθήκες στην αγορά ήταν σφιχτές.
Η Σαουδική Αραβία πιέζεται από τις ΗΠΑ, αλλά διατηρεί τη στρατηγική σχέση της με τη Ρωσία και έχει αποφύγει να την καταδικάσει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!