Κατατίθεται σήμερα, για να διαφοροποιηθεί σε ορισμένα σημεία μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου τον Νοέμβριο, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, αφού θα πρέπει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις, λόγω της ρευστότητας που επικρατεί στην οικονομία.
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό μεγάλων αβεβαιοτήτων, που κινείται σε ένα συντηρητικό πλαίσιο, λόγω των κλυδωνισμών που προκαλούνται από την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των επιτοκίων και την απειλή ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Χαμηλότερα ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα
Το προσχέδιο θα αποτυπώνει την επιστροφή στο πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς, όμως, θα συνεχιστεί η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος έως και τον Αύγουστο του 2023, ο πήχης κατεβαίνει πιθανότατα στο 0,7% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,1%.
Το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με πραγματικό ρυθμό της τάξης του 2,1%, καθώς για την Ελλάδα δεν θα υπάρχει σενάριο ύφεσης ανάλογο με αυτό που υπάρχει για την Ευρώπη. Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 3%.
Ειδικότερα:
ΑΕΠ
Επιβραδύνονται οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας το 2023 καθώς θα κινηθεί με ρυθμό 2,1% έναντι 5,3% ίσως και παραπάνω που θα «τρέξει» το 2022.
Σε απόλυτα μεγέθη φέτος το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 205 δισ. ευρώ με 210 δισ. ευρώ, από 197 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενώ το 2023 προβλέπεται να φθάσει στα 214-215 δισ. ευρώ.
Δημοσιονομικό ισοζύγιο
Επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα έως 0,7% του ΑΕΠ για το 2023 και πρωτογενές έλλειμμα χαμηλότερο από 2% του ΑΕΠ φέτος θα καταγράφει το προσχέδιο.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει πρόβλεψη με έξτρα αποθεματικό τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ανάγκες που δημιουργούνται από τις επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Πληθωρισμός
Για το 2023 η εκτίμηση είναι για υποχώρηση του τιμάριθμου στην περιοχή του 3% για την οποία εκφράζονται ήδη σοβαρές ενστάσεις καθώς δεν υπάρχει καμία τάση αποκλιμάκωσης της ακρίβειας.
Με εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή 12,1%, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, 3%, μεταξύ των «19». Ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι ότι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία.
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης για την ανάσχεση των συνεχών ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Δημόσιο χρέος
Το χρέος λόγω της θετικής ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2023, αλλά και του πληθωρισμού, αναμένεται να έχει και για τον επόμενο χρόνο μείωση περίπου 10% του ΑΕΠ.
Φέτος αναμένεται μείωση περίπου 20% του ΑΕΠ, από το 193,3% του ΑΕΠ που έκλεισε το χρέος στο τέλος του 2021, αναμένεται φέτος να κλείσει κοντά στο 173,3% του ΑΕΠ. Για το 2023, αναμένεται το χρέος να αποκλιμακωθεί περαιτέρω, κοντά στο 163,5% του ΑΕΠ.
Μέτρα ελάφρυνσης
Καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης ή ελάφρυνσης δεν θα υπάρχει στο προσχέδιο καθώς όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί.
Οι μόνες παρεμβάσεις που θα ενσωματώνει θα είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και φθάνουν για το 2023 τα 3,2 δισ. ευρώ.
Αιχμή του δόρατος θα είναι η αύξηση κατά 7% στις συντάξεις, συνολικού κόστους 830 εκατομμυρίων ευρώ, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!