Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων από το 2023, παρά το τσουνάμι ανατιμήσεων που καταγράφεται σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, θα αποτυπώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 3%, την ώρα που φέτος θα κλείσει στο 9%, «εξουδετερώνοντας» κάθε προηγούμενη εκτίμηση.
Το ζητούμενο είναι εάν αυτή την φορά επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν στο να προβλέψουν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του χειρότερου πληθωριστικού κύματος εδώ και δεκαετίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.
Τι δείχνουν οι προβλέψεις
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων όχι μόνο να μαίνεται αλλά και να απειλεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, και την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στις αγορές προϊόντων και στις αγορές χρήματος αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού φαίνεται δύσκολη υπόθεση.
Μάλιστα, οι προβλέψεις θέλουν τον τιμάριθμο για τον μήνα Σεπτέμβριο, που ανακοινώνεται την Παρασκευή από την Eurostat, να δείξει νέο άλμα του δείκτη σε επίπεδα-ρεκόρ, στο 9,7%.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο, πολύ υψηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις άστατες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα συνεχίσει να αυξάνεται, δείχνοντας ότι η ταχεία αύξηση των τιμών διαχέεται στην οικονομία.
Το «σήμα» της Λαγκάρντ
Σε αυτό το περιβάλλον, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε σήμα για συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων, ξεκαθαρίζοντας πως βασική αποστολή της είναι η επιστροφή του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή ύφεση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρωζώνη.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, που είναι να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στα επόμενα, πολλαπλά συμβούλια. Ο πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε μια ύφεση. Ομως ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και αυτό πρέπει να κάνουμε. Αν δεν το κάνουμε, θα ζημιώσουμε την οικονομία ακόμη περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ΕΚΤ έχει ορίσει ως όριο ασφαλείας για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών το 2%, ήτοι πολύ κάτω από τα επίπεδα που «τρέχει» σήμερα ο πληθωρισμός.
Οι αγορές βλέπουν το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ να αυξάνεται στο 2% στο τέλος του έτους και στη συνέχεια στο 3% την άνοιξη του 2023. Εκτός από τον έλεγχο του πληθωρισμού, στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι και η ενίσχυση του ευρώ, το οποίο έχει χάσει αρκετό έδαφος έναντι του δολαρίου κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω των πιο άμεσων αυξήσεων επιτοκίων από τη FED.
Στα ύψη οι τιμές
Πάντως οι τιμές των βασικών ειδών όχι μόνο δεν αποκλιμακώνονται, αλλά αντιθέτως αυξάνονται μήνα με τον μήνα, με την πλειονότητα των Ελλήνων να προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Μάλιστα, όπως δείχνουν όλες οι έρευνες, το μαχαίρι στα έξοδα μεγαλώνει. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Ελληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι επτά στους δέκα (70%) δηλώνουν ότι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα σε προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης, ενώ η τιμή αναδεικνύεται, με διαφορά, ως το σημαντικότερο αγοραστικό κριτήριο, τόσο σήμερα (78%), όσο και για την επόμενη τριετία (78%), σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ Ελλάδος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!