Σε τεντωμένο σκοινί θα ακροβατεί το επόμενο δίμηνο η οικονομία, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε ένα άνοιξε-κλείσε σημαντικών κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας και σ' ένα ενδεχόμενο ολικό lockdown που θα δώσει τη χαριστική βολή στις προοπτικές ανάπτυξης.
Σε αυτή την περίπτωση το μηνιαίο κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων θα εκτοξευθεί από τα 500 εκατ. ευρώ, όπως εκτιμάται με το σημερινό καθεστώς, στα 3 δισ. ευρώ, βάρος ασήκωτο για τον προϋπολογισμό.
«Tα δημόσια οικονομικά δεν είναι απεριόριστα και οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι», ανέφερε με νόημα χθες Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσο το δυνατόν περισσότερο και να φοράνε πάντα μάσκα.
Οι αβεβαιότητες είναι πολλές και καθιστούν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη την όποια πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες. Η καθυστέρηση στην πορεία των εμβολιασμών αναμένεται να έχει τεράστιο κόστος τόσο στο μέτωπο της Υγείας όσο και στο οικονομικό.
Παράλληλα, οι μεταλλάξεις του κορονοιού, η επίδρασή τους στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και ο τουρισμός που εξαρτάται άμεσα από τους δύο προαναφερόμενους παράγοντες, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό, πότε θα περιοριστούν τα μέτρα στήριξης, που αρχικά είχαν τοποθετηθεί έως τον Απρίλιο.
Ο τελικός λογαριασμός προβλέπεται εξαιρετικά βαρύς, καθώς όσο παρατείνεται το πρόβλημα, τόσο δυσχεραίνει και η διαχείριση της συνθήκης. Στο οικονομικό επιτελείο κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού από τη μία πλευρά αναγνωρίζουν ότι απαιτούνται νέα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα χάνονται πολύτιμα έσοδα από τους περιορισμούς που επιβάλλονται στην αγορά.
Το πρόβλημα είναι ότι το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων είναι επιπλέον από αυτό που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό, γεγονός που περιορίζει τις κινήσεις του οικονομικού επιτελείου για περισσότερες ή πιο ενισχυμένες παρεμβάσεις στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν στο «imerisia.gr» ότι η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει η Κομισιόν από την αναθεώρηση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος επισήμανε ότι «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, μπορεί να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος».
Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2021, εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης θα λήξουν έως τον Απρίλιο και ότι το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται, ωστόσο, δείχνει ότι εξαιρετικά δύσκολα θα επιβεβαιωθεί, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια το δυσμενές σενάριο, το οποίο συνιστά μεγαλύτερη διάρκεια στην πανδημία και καθυστέρηση στην πορεία των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με αυτό, θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού, που θα οδηγήσει σε επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος κατά 0,74% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωνόταν, σε μια τέτοια περίπτωση, στο 4,5% του ΑΕΠ έναντι του 3,5% του ΑΕΠ κατά το βασικό σενάριο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!