Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πυροδότησε το άλμα ανάπτυξης το β' τρίμηνο - Αντοχές και προκλήσεις

Η ισχυρή τουριστική σεζόν, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων ήταν οι καταλύτες που οδήγησαν στο άλμα την οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Σε συνδυασμό με την άνοδο που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες, όπως η βιομηχανική παραγωγή και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προκύπτει ότι, παρά το ζοφερό περιβάλλον που δημιουργούν η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει σε ένα περιβάλλον ρευστότητας σημαντικές αντοχές, καταγράφοντας επιδόσεις που συνεχίζονται και το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω των θεαματικών αποτελεσμάτων του τουρισμού.

Ανάπτυξη πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Πλέον εκτιμάται ότι η ανάπτυξη του 2022 θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές -συντηρητικές- εκτιμήσεις του 3,1% και σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι προβλέψεις ανεβάζουν τον πήχυ της ανάπτυξης πάνω από το 5%, όπως θα αποτυπωθεί στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ήδη, για το πρώτο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του πρώτου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%.

Σημαντικό ρόλο στην πορεία του ΑΕΠ το 3ο και το 4ο τρίμηνο του 2022 έπαιξε, όπως αναφέρει η AXIA σε σημείωμά της, η έναρξη των μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων που δημοπρατήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς και οι επενδύσεις που σχετίζονται με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) που αρχίζουν σταδιακά να διοχετεύονται στην οικονομία.

Το σημείωμα υπογραμμίζει ότι παρά την επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα η μείωση της ανεργίας συνεχίζει να στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση, αναφέροντας ότι η ανεργία τον Ιούνιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 12,1%, έναντι 15,0% τον Ιούνιο του 2021.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι:

  • η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021,
  • οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021,
  • οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%. 

Μειωμένη ανάπτυξη το 2023

Μπορεί το ΑΕΠ της Ελλάδας να έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα στο β' εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω της έκρηξης του τουρισμού, ωστόσο η επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρώπη θα επηρεάσει και την ελληνική οικονομία.

Την ώρα που η  Ευρώπη οδεύει προς μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού αυτόν τον χειμώνα, που θα οδηγήσει σε ελλείψεις, υψηλές τιμές και οικονομική ύφεση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ANT1, ανέφερε ότι αναμένεται διεθνής ύφεση. Oπως είπε, η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Τόνισε, πάντως, πως στην κυβέρνηση δεν προβλέπουν ότι θα πάμε σε χειμώνα με «τρελές» τιμές καυσίμων. «Το κλειδί στον επόμενο χειμώνα λέγεται φυσικό αέριο», είπε.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές της προβλέψεις περιμένει για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 4% για φέτος και 2,4% για το 2023, ενώ βλέπει και μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στο 8,9% για φέτος και στο 3,5% για τον επόμενο χρόνο. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,8% για φέτος και 2,5% για το 2023, ενώ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8,8% για φέτος, για να μειωθεί στο 3,5% το 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ