Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χονδρική τιμή του ρεύματος θέλει η Κομισιόν

Πλαφόν στα 200 ευρώ η μεγαβατώρα για την τιμή του ρεύματος, το οποίο παράγεται χωρίς τη χρήση φυσικού αερίου, προβλέπεται  στο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Κομισιόν  για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο προσχέδιο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό θα προσομοίαζε σε φυσιολογικές συνθήκες της αγοράς, αν δεν υπήρχε η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και «η εργαλειοποίηση της ενέργειας με τις διαταραχές της προμήθειας φυσικού αερίου.

Σήμερα, στην ΕΕ οι τιμές του ρεύματος συνδέονται με την τιμή του φυαικού αερίου, ακόμη και όταν αυτό παράγεται από ΑΠΕ, πυρηνικά εργοστάσια ή άνθρακα.

Οι χονδρικές τιμές ρεύματος εκτινάχθηκαν, έτσι, στα ύψη, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 12πλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Φορολόγηση των υπερκερδών

Προηγουμένως, η «Η» είχε αναφερθεί σε άλλο δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν προωθεί τη φορολογία των υπερκερδών που έχουν εταιρείες παραγωγής ρεύματος που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο καθώς και οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα για τη στήριξη ευάλωτων καταναλωτών και νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν αστρονομικούς λογαριασμούς ενέργειας.

Σύμφωνα με του FT, το πακέτο περιλαμβάνει, επίσης, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από βιομηχανίες στις ώρες αιχμής και την παροχή ρευστότητας στις ενεργειακές επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ