Με όπλα τη μεγαλύτερη του αναμενομένου - λόγω των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση - ανάπτυξη της οικονομίας κατά το β΄τρίμηνο και την υπέρβαση που καταγράφεται και τον Αύγουστο στα φορολογικά έσοδα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλειδώσει μέχρι την Παρασκευή το πακέτο των παροχών που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.
Η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να δημοσιοποιήσει το μεσημέρι το ΑΕΠ του διαστήματος Απριλίου-Ιουλίου που θα αποτελεί θετική έκπληξη, αφού μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 5%, συμβάλλοντας στη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου ο οποίος θα στηρίξει την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και θα αφήσει περιθώρια για ένα συγκρατημένο πακέτο παροχών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στα μέτρα στήριξης που φαίνεται να οριστικοποιούνται ,εκτός από τις επιδοτήσεις ρεύματος περιλαμβάνονται το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και η διεύρυνση των δικαιούχων ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι και να στραφούν στη χρήση πετρελαίου και έκτακτο βοήθημα στα ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις τους.
Το 2023 θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχους, θα αυξηθούν οι συντάξεις ενώ εξετάζεται και η μείωση του εταιρικού φόρου από το 22% στο 20%.
Μέτρα ύψους 10 δις ευρώ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μιλώντας χθες στην ΕΡΤ3 έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Realfm ,υποστήριξε ότι η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, στηρίζεται στη δημιουργία κινήτρων, για αλλαγή συμπεριφοράς ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας. «Μετριάζει το κόστος και για τους καταναλωτές και για την οικονομία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου του κόστους των επιδοτήσεων ρεύματος δημιουργεί μια σειρά από αβεβαιότητες στον σχεδιασμό για το 2023 ,ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού τον προσεχή Οκτώβριο. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχει αλλάξει ο στόχος για επιστροφή από την επόμενη χρονιά σε πρωτογενές πλεόνασμα 1%,μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή με τα σημερινά δεδομένα.
Σε αυτόν τον στρωμένο με αγκάθια δρόμο, το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί με οδηγό τις συντηρητικές προβλέψεις αλλά και τη διατήρηση …καυσίμων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Όπως ανεφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί συντηρητικά ως προς τις προβλέψεις του 2023 προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις εάν γίνουν λάθη στις προβλέψεις ενώ θα πορευτεί βήμα προς βήμα στη βοήθεια που θα παρέχει στους πληττόμενους από την ενεργειακή κρίση « Δεν μπορείς να δεσμευθείς μακροχρόνια όταν δεν ξέρεις εάν οι επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας μπορούν να μειώσουν δραματικά το ΑΕΠ,τα εσοδα κ.λ.π.»είπε ο κ.Σκυλακάκης.
Κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός άνω των 2 δις ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού με αναθεωρημένες τις προβλέψεις για πληθωρισμό και ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός θα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 8.5% ενώ το ΑΕΠ θα κλειδώσει πολύ πάνω από την πρόβλεψη 3,1%, ενδεχομένως κοντά στο 4,5%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!