Μάλλον διάλλειμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αποκλιμάκωση των τιμών σε φυσικό αέριο, ρεύμα και πετρέλαιο την περασμένη εβδομάδα, που έφερε μερική έστω αισιοδοξία στις αγορές ότι ίσως κάτι βελτιωθεί στον πολύπαθο τομέα της ενέργειας.
Σήμερα η άνοδος των τιμών είναι καθολική για μία σειρά από λόγους και το χειρότερο είναι ότι προφανώς οι λόγοι αυτοί δεν είναι συγκυριακοί και αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως έχουμε μπει ξανά σε μία περίοδο πιέσεων, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα διαρκέσει και ώς που θα φτάσει.
Και ενώ για αέριο και ρεύμα η κατάσταση δείχνει μάλλον «φυσιολογική» υπό τη έννοια ότι οι τιμές αποτελούν ένα είδος πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση, αναμφίβολα η απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή, αναμφίβολα προβληματίζει για την σκοπιμότητά της, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η Ρωσία απειλεί την Δύση με όπλο το αέριο
Σήμερα από νωρίς το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε σημαντική άνοδο στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας, απόρροια της πρόθεσης της Gazprom να κρατήσει κλειστή τη ροή του Nord Stream 1, επικαλούμενη βλάβη σε τουρμπίνα, αλλά και των απειλών της Ρωσίας ότι δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά τις κάνουλες εφόσον δεν αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της.
Εφτασε μέχρι και τα 280 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κοντά στο 30%, για να υποχωρήσει ελαφρά εν συνεχεία κοντά στα επίπεδα των 240 ευρώ και να κλείσει τελικά ελαφρά υψηλοτέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες και υπό την προοπτική ότι θα ανοίξει εκ νέου η στρόφιγγα, οι τιμές είχαν υποχωρήσει κοντά στα 220 ευρώ η μεγαβατώρα, από 300 ευρώ που είχε καταγράψει ως υψηλό την θερινή περίοδο.
Η τιμή του ρεύματος σημείωσε νέα μεγάλη άνοδο και διαμορφώθηκε στα 505,69 ευρώ, αυξημένη κατά 11,37% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν 100 ευρώ χαμηλότερα.
Αλμα στην τιμή του πετρελαίου
Ως μάλλον κεραυνός εν αιθρία ήταν η απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων τους (ΟΠΕΚ+), μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, να προχωρήσουν σε μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να ενισχύσουν τις τιμές που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για οικονομική επιβράδυνση.
Οι παραγωγοί πετρελαίου θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί μόνο στο 0,1% της παγκόσμιας ζήτησης, για τον Οκτώβριο. Συμφώνησαν επίσης ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν ανά πάσα στιγμή για να προσαρμόσουν την παραγωγή πριν από την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση στις 5 Οκτωβρίου.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η τιμή του Brent να ενισχυθεί έως και τα 97 δολάρια το βαρέλι για να μετριαστούν εν συνεχεία τα κέρδη του.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!