Μία από τις πλέον καθοριστικές εβδομάδες για την ελληνική οικονομία, αλλά και τους πολίτες είναι η επομένη, όπου μία σειρά από ζητήματα θα λάβουν απαντήσεις, ενώ παράλληλα θα δοθεί και μία σαφής κατεύθυνση για τον οδικό χάρτη απέναντι στην κρίση.
Λίγο πριν πάει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, κάτι που θα συμβεί το επόμενο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, θα έχουν προηγηθεί μία σειρά από ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα αποκρυσταλλώσουν κατά κάποιο τρόπο το περιβάλλον, αλλά και την εικόνα της οικονομίας.
Κλειδί η στάση των Βρυξελλών
Αυτό που περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών είναι η στάση που θα κρατήσουν οι Βρυξέλλες απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι αυτή την φορά θα υπάρξουν αποφάσεις, ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι και αυτό διότι στο πρόσφατο παρελθόν πολλές προσδοκίες διαψεύστηκαν.
Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των παρεμβάσεων της Κομισιόν και έτσι ο πρωθυπουργός θα πάει στην Θεσσαλονίκη με μία αναμφίβολα καλύτερη της σημερινής εικόνα περί των προθέσεων της Κομισιόν, έτσι ώστε να γνωρίζει σε γενικές γραμμές τι «όπλα» θα έχει στην φαρέτρα του για τον δύσκολο χειμώνα που προοιωνίζεται.
►Διαβάστε και: Θ. Σκυλακάκης: Φέτος η οικονομία έχει ρεκόρ επενδύσεων, εξαγωγών και τουρισμού
Από την άλλη πλευρά, την προσεχή εβδομάδα θα γίνουν γνωστά επισήμως δύο πολύ σημαντικά μεγέθη για την πορεία της οικονομίας. Το ένα είναι η ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και το άλλο ο πληθωρισμός.
Παράλληλα, θα έχει αποκρυσταλλωθεί μία καλύτερη εκτίμηση τόσο για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο, όσο και του τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι θα είναι καλύτερη του αναμενομένου, όχι μόνο για το 2ο τρίμηνο αλλά συνολικά για το 2022, κάτι που σίγουρα θα βοηθήσει και θα δημιουργήσει επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία στη δύσκολη αυτή συγκυρία που προκαλεί η ενεργειακή ακρίβεια.
Νέα μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αυτός εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί, έστω και οριακά για δεύτερο συνεχή μήνα. Αυτό, άλλωστε, προμηνύουν και τα στοιχεία που έδωσε προχθές στην δημοσιότητα η Eurostat. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι: Ο ένας έχει να κάνει με το ότι είναι ψηλότερα η βάση υπολογισμού και ο άλλος ότι θα φανούν οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναφορικά με τα δημόσια έσοδα, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι και ο Αύγουστος ήταν ένας εξαιρετικός μήνας, ανάλογος των προηγούμενων, κυρίως λόγω ΦΠΑ.
Τέλος σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η εικόνα συνεχίζει να είναι καλή και όλοι πλέον θεωρούν δεδομένο ότι θα υπερκαλυφθούν τα έσοδα του 2019, προκαλώντας ένα νέο ρεκόρ εισπράξεων που ενδεχομένως να αγγίξουν και τα 20 δισ.