H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να δράσει σθεναρά για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό και να μην αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία του καθώς το αδύναμο ευρώ ενισχύει την έκρηξη του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο επικεφαλής της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, Ολι Ρεν.
Είναι σημαντικά τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ να συνεχίσουν τη «συνεπή και συντεταγμένη» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, είπε ο Ρεν σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του ετήσιου συμπόσιου της Fed στο Τζάκσον Χολ.
Σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο
Οι δηλώσεις ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές που έκαναν προηγουμένως το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ και ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Βιλερουά ντε Γκαλό. Και οι δύο τελευταίοι τόνισαν την ανάγκη για μία αποφασιστική αντίδραση, τόσο κατά την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου όσο και στη συνέχεια.
«Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε υπερβολικά υψηλό παγκόσμιο πληθωρισμό, όπως και στην Ευρώπη – γι’ αυτό είναι ώρα για αποφασιστική δράση», είπε, προσθέτοντας: «Το επόμενο βήμα θα είναι μία σημαντική κίνηση τον Σεπτέμβριο, με βάση τα νεότερα στοιχεία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό», εννοώντας μία σημαντική αύξηση των επιτοκίων.
Στο τραπέζι και αύξηση 75 μ.β.
Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να κινείται ήδη κοντά σε διψήφια επίπεδα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να συζητούν αν πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Fed και να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, είναι πιο επιφυλακτικοί, φοβούμενοι την ύφεση.
Οι αγορές χρήματος τώρα βλέπουν μία πιθανότητα σχεδόν 50% να είναι η αύξηση του Σεπτεμβρίου μεγαλύτερη από 50 μ.β.
«Η νομισματική πολιτική αντιμετωπίζει τώρα το δίλημμα, από τη μία πλευρά να διατηρήσει τις πληθωριστικές προσδοκίες σταθερές και από την άλλη να αποφύγει να εξωθηθεί η οικονομία σε ύφεση. Εχουμε μία μεγάλη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και είναι πολύ πιθανή η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Μεγάλης διάρκειας η ενεργειακή κρίση
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για μία «παρατεταμένη σύγκρουση» με τη Ρωσία, συνεπώς οι μειωμένες ροές φυσικού αερίου και οι υψηλότερες τιμές των ορυκτών καυσίμων θα είναι ένα «μακράς διάρκειας φαινόμενο. Αυτό θα σημάνει και σημαντική μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών μας», σημείωσε.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να ανησυχούμε πως οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παγιωθούν, πρόσθεσε.
Η πρόσφατη βουτιά του ευρώ εντείνει το πρόβλημα καθώς ενιαίο νόμισμα έχει υποτιμηθεί πάνω από 12% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!