Oλοι στον κλάδου του τουρισμού θεωρούν ως δεδομένο το σπάσιμο του ρεκόρ του 2019 και από την αρχή του 2023 όλοι θα μιλούν για το νέο «στοίχημα» που δεν θα είναι άλλο από την υπέρβαση του ρεκόρ του 2022.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία των δημοσίων εσόδων προκαλούν έκδηλη αισιοδοξία ότι θα δημιουργηθεί ικανός δημοσιονομικός χώρος που καλύψει τις επιπλέον ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.
Η επιπλέον ενίσχυση στην οικονομία που φέρνει ο τουρισμός, δεν είναι, πάντως, σίγουρο ότι επαρκεί απόλυτα ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον δημοσιονομικές ανάγκες.
Εκτός ελέγχου οι τιμές στο ρεύμα
Κατά συνέπεια τίθεται το ερώτημα αν επαρκούν όλα τα παραπάνω να καλύψουν το επιπλέον κόστος που δημιουργείται από την τρελή κούρσα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Πριν από μερικές ημέρες θεωρούνταν ως ακραίο σενάριο η χονδρική τιμή του ρεύματος να φτάσει ή να υπερβεί τα 1.000 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ωστόσο, η εν λόγω τιμή είναι πλέον πραγματικότητα για τη Γαλλία και πολύ κοντά για τη Γερμανία, ενώ είναι πολύ πιθανό να τη δούμε και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα. Επί του παρόντος μετά την πτήση στα 616 ευρώ, έχει υποχωρήσει στα 450 ευρώ, επίπεδα που είναι ιδιαίτερα υψηλά αν αναλογιστεί κάποιος σε αυτό το επίπεδο ήταν πέρυσι τέτοιο καιρό η τιμή της μεγαβατώρας.
Στην Ευρώπη έχει κυριαρχήσει πλέον η άποψη ότι η άσκηση αυτή δεν βγαίνει και η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας που προκάλεσε η Τσεχία ίσως αποτελέσει την απαρχή για την λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής γραμμής.
Δεν επαρκεί η στήριξη με 280 δισ.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιστρατεύσει μέχρι σήμερα 280 δισ. ευρώ σε πακέτα στήριξης για να σβήσουν μέρος της φωτιάς της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πορεία των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η απουσία συντονισμένης αντίδρασης από την πλευρά της ΕΕ και η αδυναμία προβλέψεων για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι παράγοντες που την τροφοδοτούν σχετίζονται με έναν υβριδικό πόλεμο και γεωπολιτικά «παιχνίδια», συνηγορούν στην τάση περαιτέρω διεύρυνσης των μέτρων στήριξης, ώστε να περιοριστούν στο μέτρο του δυνατού οι οικονομικές επιπτώσεις και οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Μοιραία, οι προϋπολογισμοί στην Ευρώπη τελούν υπό διαρκή αναθεώρηση και η συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν μπορεί παρά να αναβληθεί τουλάχιστον έως την άνοιξη του 2023 με την ελπίδα πως τότε θα έχει «καθαρίσει» το τοπίο.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel τα οποία δημοσίευσε το Bloomberg δείχνουν πακέτα στήριξης 280 δισ. ευρώ στους κόλπους της ΕΕ με την Ελλάδα να έχει τη μερίδα του λέοντος ως ποσοστό του ΑΕΠ, με 3,7% ή 6,8 δισ. ευρώ (και το... κοντέρ συνεχίζει να γράφει) με την Ιταλία στο 2,8% (49,5 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία στο 1,7% του ΑΕΠ (60 δισ. ευρώ).
Ενεση από τον τουρισμό
Μέσα σε αυτή την δυσμενή συγκυρία για όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον για εφέτος. Και αυτό λόγω του τουρισμού που όχι μόνο επιτρέπει στην χώρα να αποφύγει το ενδεχόμενο της ύφεσης, αλλά να γεμίσει το οπλοστάσιό της με πολεμοφόδια για περισσότερες κοινωνικές δαπάνες.
Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, όπως π.χ. η UBS, η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έχει ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα υπερβεί και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, κινούμενη στην περιοχή του 5%. Επίσης, να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά τις παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, το έλλειμμα θα βρεθεί εντός των στόχων, κοντά στο 2% του ΑΕΠ.
Το μεγάλο στοίχημα είναι για το 2023, όταν και στόχος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!