H σταθερά κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη επισκιάζει τα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι κυβερνήσεις, τα οποία κινδυνεύουν να φανούν πολύ λίγα, παρά το ότι ανέρχονται ήδη σε 280 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το think tank Bruegel, η Ελλάδα έχει διαθέσει 6,8 δις. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,7% του ΑΕΠ της, το υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με δεύτερη τη Λιθουανία (3,6% του ΑΕΠ ή 2 δις. ευρώ) και τρίτη της Ιταλία (2,8% του ΑΕΠ ή 49,5 δις. ευρώ).
Υπερδεκαπλάσιες οι τιμές του ρεύματος
Ωστόσο, η κλίμακα της κρίσης είναι τόσο μεγάλη, με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτιναχθεί σε υπερδεκαπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ώστε τα μέτρα στήριξης να μοιάζουν μικρά.
Αυτό έχει γίνει πιο φανερό μετά το ράλι των τελευταίων ημερών που ακολούθησε την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα κλείσει τον αγωγό Nord Stream την ερχόμενη Τετάρτη για συντήρηση, επαναφέροντας τις ανησυχίες ότι αυτός μπορεί να μη ξαναλειτουργήσει μετά το πέρας των τριήμερων εργασιών.
Tα μέτρα στήριξης δεν περιορίζουν τη ζήτηση
Σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους κυρίως στον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας, μία προσέγγιση που σύμφωνα με το Bloomberg μπορεί να επιδεινώσει την κρίση χειρότερη καθώς δεν περιορίζει τη ζήτηση.
Ενώ οι πολιτικές, όπως αυτή του ελληνικού σχεδίου για την κάλυψη του 94% της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο «είναι εύκολο να περάσουν στους ψηφοφόρους, η μείωση της κατανάλωσης απαιτεί αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά μπορεί να είναι λίγες οι εναλλακτικές», αναφέρει το Bloomberg.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας
«Η προτεραιότητα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο Peter Vis, ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της EE που είναι σήμερα σύμβουλος στην εταιρεία Rud Pedersen Public Affairs στις Βρυξέλλες. «Η έκρηξη των τιμών της ενέργειας θα πονέσει πραγματικά και οι κυβερνήσεις απέχουν ακόμη πολύ από το να δώσουν μία επαρκή απάντηση», πρόσθεσε.
Πιθανό έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ μπορεί να συνεδριάσουν εκτάκτως για να συζητήσουν την αύξηση των τιμών ρεύματος. Η Τσεχία, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, εξετάζει τη σύγκληση του Συμβουλίου για να συζητήσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Jozef Sikela, σύμφωνα με το δίκτυο CTK.
Οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως τώρα ενέχουν τον κίνδυνο να «κάψουν» τους δημοσιονομικούς πόρους και να εντείνουν την αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πίεση να καλύψουν οι φορολογούμενοι τον λογαριασμό για να συνεχισθεί η στήριξη, με τις τιμές να αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον όλο το 2023.
Μόνο στη Βρετανία, η κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους θα στοίχιζε στην κυβέρνηση περίπου 110 δις. στερλίνες το 2023, σύμφωνα με μελέτη κυβερνητικού ινστιτούτου.
Ο Vis ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να εστιάσουν τη στήριξη μόνο στους πιο ευάλωτους πολίτες και να προωθήσουν επενδύσεις για πιο αποδοτική ενέργεια για τις επιχειρήσεις και τους πιο εύπορους καταναλωτές.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!