Αντιπλημμυρικά έργα ξεκινά η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου στην περιοχή της Πιερίας. Σύμφωνα με εντολή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η παραχωρησιούχος που λειτουργεί το τμήμα Ράχες Φθιώτιδας-Κλειδί Ημαθίας του αυτοκινητόδρομου Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσει εργασίες στο τμήμα από τη Χ.Θ. 439+000 έως τη Χ.Θ. 469+000 περίπου.
Πρόκειται για αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούνται στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου ΥΠΟΜΕ. Ήδη από το 2018 είχε δοθεί εντολή εκπόνησης μελετών για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων σε περιοχές ανάντη και κατάντη του αυτοκινητόδρομου. Το 2021 οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκαν.
Πρόκειται για το τμήμα από την περιοχή της Κατερίνης και μέχρι τον ποταμό Αλιάκμονα με σκοπό την αντιμετώπιση παροχέτευσης των ομβρίων υδάτων που συρρέουν στην περιοχή του Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου.
Τι μελετήθηκε
Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο του μήκους του μελετούμενου τμήματος, λόγω της ύπαρξης μεγάλου πλήθους εγκάρσιων τεχνικών με περιορισμένο αριθμό αποδεκτών, εντοπίζεται αδυναμία ομαλής και ταχείας απορροής των όμβριων υδάτων προς τη θάλασσα στα κατάντη (δυτικά) κάποιων τεχνικών υπό τον αυτοκινητόδρομο γεγονός που προκαλεί τη συγκέντρωση σημαντικού όγκου όμβριων υδάτων κατά την εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, στην περιοχή μεταξύ των δύο κλάδων του αυτοκινητοδρόμου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοπικών φθορών.
Το παραπάνω φαινόμενο εντείνεται και από την αδυναμία άμεσης παροχέτευσης των απορροών από τα υφιστάμενα τεχνικά προς την περιοχή της θάλασσας.
►Διαβάστε και: Σιδηρόδρομος: Πώς προχωρούν οι διαγωνισμοί σε Θεσσαλία και Αχαΐα
Στις εγκεκριμένες μελέτες σχεδιάστηκαν λύσεις για την τοπική απορροή των όμβριων υδάτων με την δημιουργία συλλεκτηρίων δικτύων μεγάλων διαμέτρων που θα απάγουν τα όμβρια ύδατα προς τους φυσικούς αποδέκτες, χωρίς να επηρεάζονται από την εκάστοτε κατάσταση του φυσικού εδάφους και των ρεμάτων στις περιοχές εκτός της ζώνης της οδού.
Τι θα εκτελεστεί
Σύμφωνα με τις μελέτες, θα εκτελεστεί το παρακάτω αντικείμενο:
- Το δίκτυο που προτείνεται αποτελείται κυρίως από υπόγεια δίκτυα (σωληνωτοί οχετοί μεγάλης διαμέτρου Φ1500 και Φ2000), όπως έχει προταθεί και στην έκθεση του ανεξάρτητου μηχανικού.
- Στα τμήματα όπου τα βάθη εκσκαφών είναι σημαντικά (συνήθως >4,00μ) επιλέγεται η κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων από συρματοκιβώτια, για την ευχέρεια συντήρησης, καθόσον τα αντίστοιχα φρεάτια επίσκεψης για σωληνωτούς οχετούς θα ήταν δύσχρηστα. Ομοίως η διατομή αυτή επιλέγεται στις περιπτώσεις στις οποίες η παροχή υπολογισμού υπερβαίνει την παροχετευτική ικανότητα του σωληνωτού οχετού.
- Σε επιλεγμένα τμήματα προβλέπεται η κατασκευή τραπεζοειδών επενδεδυμένων τάφρων ιδιαίτερα στις περιοχές μικρών κλίσεων εδάφους, για να μην λιμνάζουν ύδατα και να οδηγούνται αυτά στις κύριες διατάξεις αποχέτευσης.
- Οι υδραυλικοί υπολογισμοί γίνονται για περίοδο επαναφοράς T=100 έτη, αντί των 50 ετών που απαιτούνται για μικρά τεχνικά οδοποιίας, για λόγους ασφαλείας (όπως προβλέπεται σε κλειστά δίκτυα).