Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά και την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2023, λόγω της εφιαλτικής τροπής που έχει λάβει το ράλι στις τιμές της ενέργειας.
Το ακριβό φυσικό αέριο, που χθες διαμορφώθηκε στα 233 ευρώ η μεγαβατώρα, έχει βάλει φωτιά στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που σήμερα φτάνει τα 449 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Και μπορεί η κατάσταση στον προϋπολογισμό να ισορροπεί μέχρι τώρα από τα υψηλά έσοδα, τον τουρισμό και την πορεία του ΑΕΠ, αλλά εάν η εξέλιξη των τιμών ενέργειας λάβει ανεξέλεγκτη μορφή, τότε η εφιαλτική πραγματικότητα θα έχει ξεπεράσει όλα τα σενάρια.
Αυτός είναι ο λόγος που, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κρατήσουν πυρομαχικά από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τυχόν έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν.
Νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου αφού στην περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι στις τιμές θα απαιτηθούν για τον Σεπτέμβριο νέες αυξήσεις στις επιδοτήσεις του ρεύματος με δεδομένο ότι τα πλαφόν για τις τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία που καθορίζονται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, συμπαρασύροντας βέβαια και τις τιμές λιανικής.
Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά το Σάββατο, οπότε οι πάροχοι ρεύματος προβλέπεται ότι θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές.
Όλες οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου συγκλίνουν ότι οι κρατικές επιδοτήσεις θα είναι αυξημένες, ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να είναι τουλάχιστον ίδια με τον Αύγουστο. Για να παραμείνουν οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στα ίδια πλαίσια για τους καταναλωτές, θα πρέπει η επιδότηση να αυξηθεί από τα 0,337 ευρώ/kWh σε τουλάχιστον 0,42 ευρώ/kWh.
Ανατρέπονται τα σενάρια
Η αρχική εκτίμηση που προέβλεπε κόστος γύρω στα 800 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου-Δεκεμβρίου, ήτοι περίπου 160 εκατ. ευρώ τον μήνα, για μέση χονδρική τιμή ρεύματος 240 ευρώ/MWh, έχει ανατραπεί εκ των πραγμάτων.
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται πιο κοντά στο τρίτο σενάριο που είχε εκπονήσει, σύμφωνα με το οποίο εάν η χονδρική ρεύματος προσεγγίσει τα 400 ευρώ τότε το κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.
Βέβαια με την τιμή του ρεύματος να είναι σήμερα στα 449 ευρώ και την τιμή του φυσικού αερίου στα 233 ευρώ, έρχεται πιο κοντά το δυσμενές σενάριο που έχει εκπονήσει το οικονομικό επιτελείο, που προβλέπει ότι θα χρειαστούν πάνω από 2 δισ. ευρώ για την επιδότηση των τιμολογίων.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα περιοριστούν δραστικά τα περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης, εάν δεν θέλει ο διακυβευτεί ο στόχος για τη διατήρηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ.
Κοστολογούνται οι παροχές
Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τον προϋπολογισμό κοστολογώντας το βάρος της πρόσθετης στήριξης, ενώ παράλληλα τρέχουν και άλλες ασκήσεις για παροχές στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και της δέσμευσης για πλεονάσματα 1,1% του ΑΕΠ το 2023. Αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση με την ενεργειακή κρίση δεν σηκώνει υπερβολές, ενώ υπάρχουν ήδη οι συστάσεις από τους θεσμούς για σφικτή δημοσιονομική πολιτική.
Συνεπώς παρεμβάσεις που επηρεάζουν δυσμενώς το ισοζύγιο του προϋπολογισμού θα υλοποιούνται στη βάση του ελεύθερου ταμειακού χώρου και των πόρων που θα τις χρηματοδοτήσουν.
Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται όλες οι παρεμβάσεις για το 2022 και το 2023, όπως κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αλλά και οι αυξήσεις στους συνταξιούχους.
Για το 2022 κλειδωμένο μέτρο είναι η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και της διεύρυνσης της βεντάλιας των δικαιούχων. Συνολικά το επίδομα θέρμανσης έλαβαν φέτος 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου, με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ.
Στον σχεδιασμό είναι να αναθεωρηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!