Eνας στόλος πλοίων που μεταφέρει ντίζελ, ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα παγκοσμίως, κατευθύνεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές, μεταδίδει το Bloomberg, που επισημαίνει ότι η ενεργειακή ασφάλεια της γηραιάς ηπείρου απειλείται από τις υψηλές θερμοκρασίες, την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία.
Πέντε πλοία που μεταφέρουν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια πλέουν από την Ασία προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Vortexa. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός βαρελιών που μεταφέρονται ανά ημέρα τους τελευταίους 5 μήνες, ενώ οι μεταφορές από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθούν.
Οι αυξανόμενες ροές ντίζελ - το οποίο χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες, τις μεταφορές κλπ - προς την Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των διαταραχών της αγοράς που προκαλούνται από τις υψηλότερες τιμές στον κόμβο του Άμστερνταμ, του Ρότερνταμ και της Αντβέρπης (ARA) σε σχέση με την Ασία, δήλωσαν traders. Η παραπαίουσα οικονομία της Κίνας και η εποχιακή ύφεση της ζήτησης στην Ινδία συνέβαλαν επίσης στην υπερπροσφορά από την Ασία, πρόσθεσαν.
Η Ευρώπη παλεύει με μια ιστορική ξηρασία που προκαλεί την πτώση της στάθμης του νερού του Ρήνου, βασική εμπορική δίοδος για την Ευρώπη. Η πλωτή οδός είναι επί του παρόντος αδιάβατη για τις περισσότερες φορτηγίδες, δημιουργώντας έλλειψη εφοδιασμού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων που θα πρέπει να αναπληρωθούν πριν από τον χειμώνα.
Χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προαναγγείλει αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου προκειμένου να αντικαταστήσουν το ακριβό φυσικό αέριο, ενώ η Ευρώπη έχει αγοράσει περισσότερο άνθρακα από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό η ζήτηση στην Ευρώπη θα ανακάμψει προς το τέλος του έτους λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας στην περιοχή.
Το ντίζελ που φορτώνεται από την Ινδία και τη βόρεια Ασία τον Αύγουστο χρειάζεται σχεδόν ένα μήνα για να φτάσει στην Ευρώπη. Από τη συγκεκριμένη διαδρομή διέρχονται και πλοία που μπορούν να μεταφέρουν έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.
Στροφή στο πετρέλαιο
Η στροφή από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο αναμένεται να είναι μεγάλη φέτος, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να ενισχύει την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 380.000 βαρέλια την ημέρα, με βάση τις προσδοκίες ότι η βιομηχανία και οι παραγωγοί ενέργειας θα στραφούν σε άλλα καύσιμα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρόσθετη ζήτηση συγκεντρώνεται κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.