Κλείνει – ύστερα από 12 χρόνια – ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πατρίδα μας, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δήλωσή του για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένη Εποπτείας.
«Η επίτευξη ενός, ακόμη, μεγάλου εθνικού στόχου είναι γεγονός. Πριν από λίγες ημέρες, με επιστολή τους προς τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis και ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Paolo Gentiloni επιβεβαίωσαν την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υλοποίησε τον κύριο όγκο των δεσμεύσεων πολιτικής που είχε αναλάβει έναντι του Eurogroup, ότι εφάρμοσε αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις – παρά τις αντίξοες συνθήκες που προκάλεσαν η υγειονομική και, πιο πρόσφατα, η γεωπολιτική κρίση – και ότι, έτσι, ενίσχυσε σημαντικά την ανθεκτικότητα της οικονομίας της», υπογραμμίζει ο κ. Σταϊκούρας.
Οπως αναφέρει, με την εξέλιξη αυτή, μαζί με την πρόωρη εξόφληση των δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει – ύστερα από 12 χρόνια – ένα δύσκολο κεφάλαιο για την πατρίδα μας.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να αποτελεί εξαίρεση στην Ευρωζώνη. Το επίτευγμα αυτό αποτελεί καρπό και αναγνώριση των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης αλλά και ευρύτερα του μεταρρυθμιστικού έργου της», προσθέτει.
Η έξοδος της χώρας από την Ενισχυμένη Εποπτεία έχει πολλαπλά οφέλη, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών και τα απαριθμεί:
- Ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
- Παρέχει πρόσθετη ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική της και στην προσέλκυση
- επενδύσεων.
- Προσδίδει βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, στο πλαίσιο βέβαια των υφιστάμενων κανόνων που ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη.
- Φέρνει πιο κοντά την επίτευξη και του τελευταίου στόχου που έχουμε θέσει, αυτού της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
«Μέχρι σήμερα, παρά τις πρωτόγνωρες, πολυ-επίπεδες κρίσεις και τις νέες – πανευρωπαϊκές και διεθνείς – προκλήσεις, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας.
Μεταπρογραμματική παρακολούθηση
Η έξοδος από την εποπτεία δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει καμία παρακολούθηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των μνημονίων έως το 2059. Η χώρα, όμως θα περάσει σε στάδιο απλής μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση της πορείας της ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα.
Παράλληλα, η παράταση της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για ακόμα ένα έτος παρέχει δημοσιονομική ευελιξία στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το 2023 αλλά οι βηματισμοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πληγών που εξακολουθούν να ταλανίζουν την οικονομία, με κυριότερη το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 180,2% στο τέλος του 2022 (από το 193,3%το 2021).
Όπως άλλωστε σημειώνεται και στην έκθεση για το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος, όπως είναι η χώρα μας, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023, ιδίως περιορίζοντας την αύξηση των εθνικών τρεχουσών δαπανών κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συνεχιζόμενη, προσωρινή και στοχευμένη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που είναι πιο ευάλωτες στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, καθώς και τη στήριξη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Για την περίοδο μετά το 2023, οι χώρες με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να ακολουθήσουν μια δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη σταδιακής μείωσης του χρέους και δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα μέσω, σταδιακής μείωσης των ελλειμμάτων τους, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν
Η πανδημία, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία άφησαν πίσω τους μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο της εποπτείας, τα οποία συνδέονται με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Η λίστα έχει ήδη καθοριστεί και περιλαμβάνει 22 προαπαιτούμενα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο.
Η αποτίμηση για το πώς έχει προχωρήσει η Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, όταν θα επισκεφθούν την Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Βάσει των συμπερασμάτων της, το Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση ή όχι των 748 εκατ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019, σε συνδυασμό με τις περαιτέρω παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!