Αυξημένο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον των ισραηλινών εταιρειών για την Ελλάδα, όπως επισημαίνεται σε πρόσφατο report του Γραφείου ΟΕΥ στο Τελ Αβίβ, παρότι αυτό δεν αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία.
Άμεσες ξένες επενδύσεις ισραηλινών επιχειρήσεων στην Ελλάδα (σε εκατ. ευρώ)
- 2021: 53
- 2020: 32
- 2019: 71
- 2018: 24
- 2017: 28
Επενδύσεις μέσω... τρίτων χωρών
Σημειώνεται ωστόσο ότι ορισμένες εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων επενδύουν στην Ελλάδα μέσω κεφαλαίων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα τα καταγεγραμμένα στοιχεία να μην αποδίδουν επακριβώς την αντικειμενική πραγματικότητα.
Αυτές οι επενδύσεις συγκεντρώνονται κυρίως στους κλάδους:
- Αμυντικής βιομηχανίας
- Ακινήτων
- Τουριστικών υποδομών & ξενοδοχείων
- Χρηματοπιστωτικών-ασφαλιστικών δραστηριοτήτων
Χρυσή Βίζα και Airbnb
Ειδικότερα, στον τομέα των ακινήτων και των ξενοδοχειακών υποδομών, επισημαίνεται ότι οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται να επωφεληθούν τόσο από τις ευκαιρίες που προσφέρονται από το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα» που αφορά στη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός ΕΕ, όσο και στη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αναζήτηση συνεργασίας στους τομείς:
- Έρευνας & Καινοτομίας
- Φαρμακευτικής Κάνναβης
- ΑΠΕ
Ποιες εταιρείες έχουν επενδύσει στη χώρα μας
Μερικές από τις επιχειρήσεις ισραηλινών συμφερόντων που έχουν επενδύσει στη χώρα μας αναφέρονται μεταξύ άλλων οι:
- Brown Hotels, frank Group, Fattal Group, Zoia Fund, Ficus Investments, G4 BZPW σε ξενοδοχειακές μονάδες και εν γένει εγκαταστάσεις για τουριστική αξιοποίηση
- Tikun Olam στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης
- SK Group-Plasan και Elbit Systems στον τομέα της Άμυνας
- Israel Shipyards στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις
- Vtool στις υπηρεσίες λογισμικού
- Checkpoint στην κυβερνοασφάλεια
- Rivulis στην αγροτική τεχνολογία
- YVS στις ΑΠΕ
Διμερής συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόταση του Γραφείου ΟΕΥ, σύμφωνα με την οποία θεωρεί ότι «προέχει η σύναψη διμερούς συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης, η σύναψη της οποίας προκρίνεται προκειμένου να καλυφθούν κατά κύριο λόγο δύο κατηγορίες πολιτών: οι Ισραηλινοί πολίτες εργαζόμενοι στην Ελλάδα (και αντιστοίχως οι Έλληνες πολίτες εργαζόμενοι στο Ισραήλ) και οι Ισραηλινοί πολίτες των οποίων επίκειται η θεμελίωση δικαιώματος συντάξεως γήρατος (ή το έχουν ήδη θεμελιώσει) και οι οποίοι επιθυμούν να μετοικήσουν ή έχουν ήδη μετοικήσει στην Ελλάδα».
Συμφωνίες με 19 χώρες
Τονίζεται ότι το Ισραήλ έχει ήδη υπογράψει συναφείς συμφωνίες με 19 χώρες μεταξύ των οποίων με:
- Γαλλία
- Ην. Βασίλειο
- Ολλανδία
- Βέλγιο
- Γερμανία
- Ρωσία
Τόπος διαμονής για... νομάδες
Σύμφωνα με το report, η σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας θα συμπλήρωνε το ελληνο-ισραηλινό συμβατικό πλαίσιο, σε μια περίοδο κατά την οποία «ευρισκόμεθα σε αναζήτηση απτών παραδοτέων στις διμερείς σχέσεις, με αντίκτυπο στην εκατέρωθεν κοινή γνώμη. Από ουσιαστικής πλευράς δε, η συμφωνία αυτή θα διευκόλυνε ώστε η χώρα μας να καταστεί τόπος διαμονής, όχι μόνον εργαζομένων-νομάδων, αλλά και συνταξιούχων νομάδων υψηλών συνταξιοδοτικών κατωφλίων».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!