Παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στην ψηφιακή οικονομία παραμένει στην τρίτη θέση από το τέλος στην ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2022.
Ο δείκτης DESI κατατάσσει τα κράτη μέλη ανάλογα με το επίπεδο ψηφιοποίησής τους και αναλύει τη σχετική πρόοδό τους κατά την τελευταία πενταετία, λαμβάνοντας υπόψη το σημείο εκκίνησής τους.
Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 25η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με βαθμολογία 38,9 μονάδες έναντι 52,3 μονάδες που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος (βλέπε διάγραμμα), μπροστά μόνο από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Σταδιακή σύγκλιση στην ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, πάντως, ότι «η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κάτι που σημαίνει ότι καλύπτει τη διαφορά». Με βάση τα στοιχεία προκύπτει ότι η Ιταλία, η Πολωνία και η Ελλάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο κατά την τελευταία πενταετία. Με άλλα λόγια, η χαμηλή θέση της Ελλάδα αντανακλά το πολύ χαμηλό επίπεδο, στο οποίο βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Από την άλλη πλευρά, η Φινλανδία, η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία έχουν τις πιο προηγμένες ψηφιακές οικονομίες στην ΕΕ, ακολουθούμενες από την Ιρλανδία, τη Μάλτα και την Ισπανία.
Γενικότερα, η Επιτροπή αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις σύγκλισης και μείωσης των μεγάλων διαφορών στην ΕΕ. «Ενώ οι πρωτοπόροι έχουν παραμείνει οι ίδιοι, μια σημαντική ομάδα κρατών μελών συγκεντρώνεται γύρω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είναι σημαντικό ότι τα περισσότερα από τα κράτη μέλη που παρουσίαζαν χαμηλότερο επίπεδο ψηφιοποίησης πριν από πέντε έτη, σημειώνουν πρόοδο με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα υπόλοιπα κράτη μέλη, στοιχείο που καταδεικνύει μια συνολική σύγκλιση στον ψηφιακό τομέα στην ΕΕ», σημειώνει η έκθεση.
Υστέρηση στις ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων
Όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, η έκθεση αναφέρει ότι Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και 5G.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά τη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή (9 %) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (41 %) και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (66 %), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.
Βελτίωση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ο αριθμός των ενεργών χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (69 %) αυξήθηκε από πέρυσι (67 %) και είναι κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (65 %).
Η Ελλάδα σημείωσε επίσης πρόοδο όσον αφορά τον πληθυσμό που διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες — με ποσοστό 52%, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ (54 %).
Χαμηλό επίεπδο ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ
Όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ. Μόνο το 39 % των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55 % που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.
Ωστόσο, το 20 % των ΜΜΕ στην Ελλάδα πωλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (18 %).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!