Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Αλλάζει το σχέδιο της ΕΕ για υποχρεωτικές περικοπές - Πολλές εξαιρέσεις

Πυρετός διαβουλεύσεων στην ΕΕ για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση σε ό,τι αφορά στις περικοπές στη χρήση φυσικού αερίου, μετά την «επανάσταση» του ευρωπαϊκού νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την οριζόντια μείωση κατά 15% σε όλα τα κράτη-μέλη, μείωση που θα μπορούσε να γίνει υποχρεωτική.

Σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, η βελτιωμένη πρόταση θα διατηρεί τους στόχους οριζόντιας μείωσης που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά θα περιέχει ένα μεγάλο εύρος εξαιρέσεων.

Με τις αντιδράσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν να πληθαίνουν, σύμφωνα πάντα με το Reuters οι αντιπροσωπείες από τις χώρες της ΕΕ συζήτησαν σήμερα μια αναθεωρημένη πρόταση, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

Το προσχέδιο ενώ διατηρεί τον οριζόντιο εθελοντικό στόχο μείωσης της χρήση φυσικού αερίου για όλες τις χώρες, την ίδια ώρα έχει μια σειρά εξαιρέσεων από το δεσμευτικό στόχο, που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έχουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους περικοπών στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, κάποιοι διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ χαιρέτησαν τη νέα πρόταση ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο, κάποιοι άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες, σημειώνοντας ότι με τόσες εξαιρέσεις η ΕΕ θα αποτύχει να εξοικονομήσει αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα σε περίπτωση που η Ρωσία κόψει την παροχή.

Διπλωμάτης είπε στο Reuters ότι στόχος ήταν να διασφαλιστεί πως οι χώρες θα δείξουν αλληλεγγύη, συμφωνώντας να ενεργήσουν από κοινού, ωστόσο παράλληλα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η πρόταση δεν θα αποδυναμωθεί τόσο ώστε να καταστεί «τίγρης χωρίς δόντια».

Σύμφωνα με την πρόταση που συνέταξε η Τσεχία, η οποία προεδρεύει στις συνεδριάσεις, θα εξαιρούνται από το σχέδιο χώρες που δεν συνδέονται με τα δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ. Κάτι που θα μπορούσε να καλύπτει νησιωτικές χώρες όπως η Ιρλανδία και η Μάλτα.

Παράλληλα, οι χώρες που έχουν αποθηκευμένους μεγάλους όγκους φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έχουν χαμηλότερους στόχους περικοπών. Οπως κράτη που κάνουν εξαγωγές σε άλλες χώρες, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία δεν βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα μπορούσαν, επίσης, να εξαιρεθούν από τους στόχους μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου κρίσιμοι τομείς, όπως των χημικών και του χάλυβα.

Επιπλέον, η νέα πρόταση καθιστά υπεύθυνες τις εθνικές κυβερνήσεις και όχι την Κομισιόν για τη διαδικασία με την οποία ο στόχος περικοπών θα καταστεί δεσμευτικός, δηλαδή, θα εφαρμοστεί μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κρατών.

Καταιγισμός αντιδράσεων

Διπλωμάτες των 27 χωρών της ΕΕ βρίσκονται σε μία διαρκή διαπραγμάτευση μετά την περασμένη Τετάρτη, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της.

Το σχέδιο της Κομισιόν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το ύψος της μείωσης και το αν η Κομισιόν μπορεί να την καταστήσει υποχρεωτική, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας, το οποίο είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκρισή του.

Οι εναλλακτικές προτάσεις σύμφωνα με τους FT

Νωρίτερα σήμερα και οι Financial Times αποκάλυψαν το εναλλακτικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο προτάθηκε από χώρες ότι όταν ο στόχος είναι υποχρεωτικός θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ο βαθμός εξάρτησης κάθε χώρας από το ρωσικό αέριο καθώς και οι ποσότητες που έχουν καταφέρει να αποθηκεύσουν.

Η μείωση της χρήσης προβλέπεται να είναι μικρότερη, αν ένα κράτος – μέλος έχει επιπλέον ποσότητες αερίου, τις οποίες μπορεί να προμηθεύσει στην ΕΕ, είτε με φορτία LNG είτε μέσω αγωγών.

Επίσης, ζητείται η εξαίρεση κάποιων κλάδων που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ενιαία αγορά. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι ελεύθερα να επιλέγουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιτύχουν τη μείωση της ζήτησης», αναφέρεται στο εναλλακτικό σχέδιο.

Η Κομισιόν πρότεινε ο προαιρετικός στόχος για τη μείωση κατά 15% της κατανάλωσης αερίου να γίνεται υποχρεωτικός, αν η ίδια κρίνει ότι η ενεργειακή κρίση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή ή αν το ζητήσουν τρία κράτη – μέλη.

Με πλειοψηφία των χωρών η απόφαση για υποχρεωτικές περικοπές

Αρκετές χώρες της ΕΕ – ιδιαίτερα από τον Ευρωπαϊκό Νότο, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, που είναι λιγότερο εξαρτημένες από τη Ρωσία – διαμαρτυρήθηκαν ότι η Κομισιόν επέκτεινε υπερβολικά τις αρμοδιότητές της και θεωρούν πολύ υψηλό τον στόχο του 15%.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό σχέδιο, η κήρυξη κατάστασης συναγερμού στην ΕΕ, που θα καθιστούσε υποχρεωτικούς τους στόχους, θα πρέπει να ζητηθεί από τουλάχιστον πέντε χώρες-μέλη, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από μία πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ.

Ζητείται, επίσης, να δοθεί χρονικό περιθώριο ενός επιπλέον μήνα, έως το τέλος Οκτωβρίου, για την παρουσίαση των εθνικών σχεδίων έκτακτης ανάγκης στην Κομισιόν.

«Μητέρα όλων των εξαιρέσεων» το εναλλακτικό σχέδιο

Διπλωμάτης της ΕΕ περιέγραψε το συμβιβαστικό σχέδιο ως «τη μητέρα όλων των εξαιρέσεων», λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαιρέσεων που θα μπορούσαν να ζητήσουν οι χώρες.

Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση των πρέσβεων των χωρών εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του έκτακτου συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ