Υψηλές είναι οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από την επίσκεψη που πραγματοποιεί αύριο στη χώρα μας μεγάλη αντιπροσωπεία Σαουδαράβων επενδυτών, με επικεφαλής τον πρίγκιπα διάδοχο του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.
Το απόγευμα της Τρίτης (στις 7 μμ) ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας, που θα κλείσουν με την τελετή υπογραφής συμφωνιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021 με θέμα και πάλι την επενδυτική δραστηριότητα σαουδαραβικών κεφαλαίων στη χώρα μας.
Sky is the limit
Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός επενδύσεων της χώρας, Καλίντ αλ Φαλίχ, είχε δηλώσει στην «Η» ότι το Ριάντ θεωρεί την Ελλάδα πύλη εισόδου της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη. «Βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα σαν δυο χώρες που ευθυγραμμίζονται και συμπληρώνει η μία την άλλη. Η Σαουδική Αραβία είναι ο διασυνδετήριος κρίκος τριών ηπείρων και αυτό είναι μέρος του οράματός μας για το 2030: να τις συνδέσουμε όχι μόνο με γεωγραφικό τρόπο αλλά και ψηφιακά και ενεργειακά» είχε πει τότε, ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του με το περίφημο «sky is the limit».
Από την ελληνική πλευρά, οι σαουδαραβικές επενδύσεις αποτελούν μεγάλη ώθηση στην προσπάθεια επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς θα δώσουν στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανοίγει, πλέον, τις πόρτες της σε μαζικές επενδύσεις κεφαλαίων. Το σχέδιο της κυβέρνηση είναι η επενδυτική βαθμίδα να κατακτηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, δηλαδή την εποχή που θα διενεργούνται οι εκλογές στη χώρα και περίπου έντεκα χρόνια μετά την πτώση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας
Το στοίχημα της επενδυτικής βαθμίδας θα σημάνει πολλαπλάσια θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, την προσέλκυση κεφαλαίων, αλλά και την αναβάθμιση του Ελληνικού Χρηματιστήριου, το οποίο μετά τις απίστευτες περιπέτειες του 1999 έχει καθηλωθεί σε ένα παιχνίδι για λίγους. Τα διεθνή κεφάλαια που ανανμένεται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα αφορούν σε εταιρικά σχήματα τα οποία έχουν στο καταστατικό τους περιορισμό να τοποθετούνται μόνο σε χώρες οι οποίες διαθέτουν αξιολόγηση «επενδυτικής βαθμίδας». Αυτό συμβαίνει, προκειμένου να περιορίζεται η ανάληψη κινδύνων στα χαρτοφυλάκιά τους.
Ταυτόχρονα η Ελλάδα θα μπει κι επίσημα, πλέον, στις χώρες της Ευρωζώνης που δικαιωματικά (κι όχι «από το παράθυρο» όπως γίνεται έως τώρα) θα περιλαμβάνονται στις αγορές ομολόγων τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι εξελίξεις αυτές προσλαμβάνουν ακόμα μεγαλύτερη αξία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι συντελούνται σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο σκιάζεται από τον απαράδεκτο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, με την αβεβαιότητα να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Η κρίση που είναι αποτέλεσμα του πολέμου, πλήττει κατεξοχήν τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με αποτέλεσμα να διευρύνονται τα spreads και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος ύφεσης και επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.
Ο τουρισμός μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το ΑΕΠ φέτος
Η Ελλάδα μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μάχεται για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023. Σε αυτή την προσπάθεια μεγάλη ώθηση αναμένεται να δώσει η τουριστική βιομηχανία, η οποία φέτος είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τα επίπεδα του 2019, όταν έσπασε ρεκόρ αφίξεων τουριστών.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος εκτιμούν ότι το φετινό τουριστικό προϊόν είναι δυνατό να επιταχύνει το ΑΕΠ κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα, ίσως και παραπάνω! Αυτό θα δώσει περιθώριο στην κάλυψη μέσω επιδοτήσεων της εκρηκτικής αύξησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και μια ακόμα ένδειξη ότι η προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα είναι πολύ κοντά στην δικαίωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αυριανή επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!