Σημαντικά αναθεωρημένες προς τα πάνω είναι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό των οικονομικών αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο, ενώ για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις κυρίως για το 2023.
Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο πληθωρισμό 7,3% φέτος και 3,6% το 2023 έναντι 6% και 2,4% που προέβλεπαν, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα. Για το 2024 εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,9%.
Για την ανάπτυξη, προβλέπουν έναν ρυθμό 2,8% φέτος και 1,5% το 2023 έναντι 2,9% και 2,3%, αντίστοιχα. Για το 2024, η πρόβλεψη έχει παραμείνει η ίδια στο 1,8%.
Οι παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η καλύτερη του αναμενόμενου οικονομική επίδοση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό την ασθενέστερη δυναμική που αναμένεται για τα άλλα τρίμηνα του έτους.
Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εξασθένιση των προοπτικών είναι η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο και ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Αν και οι στενότητες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδέονται με τον κορονοϊό, έχουν μειωθεί κάπως, παραμένουν βαρίδι για την παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας έχουν μειώσει το σοκ σε κάποιο βαθμό και το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας είχε επίσης θετικό αντίκτυπο.
Επαφές της ΕΚΤ με επιχειρήσεις
Τις σχετικά αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στηρίζουν και οι διαπιστώσεις από τις πρόσφατες επαφές της ΕΚΤ με εκπροσώπους 71 κορυφαίων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης στο διάστημα 20-29 Ιουνίου.
«Παρά τις ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης σε ορισμένους τομείς, η συνολική δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες ήταν πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπαν πολλοί, δεδομένης της αβεβαιότητας που δημιουργείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αυξανόμενο πληθωρισμό», σημειώνει η ΕΚΤ.
Οι τουριστικές κρατήσεις υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα
Ιδιαίτερα ισχυρή ήταν η ανάκαμψη στους κλάδους που ωφελήθηκαν από τη χαλάρωση των περιορισμών για την πανδημία, η οποία σε γενικές γραμμές ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Ειδικότερα, οι τουριστικές κρατήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι ήταν υψηλότερες σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ακόμη και σε κλάδους, όπως του ρουχισμού και άλλων προσωπικών ειδών, καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη.
Πτώση της κατανάλωσης στα τρόφιμα
Αντίθετα, οι βιομηχανίες τροφίμων και τα καταστήματα πωλήσεων τους ανέφεραν μείωση της κατανάλωσης λόγω του υψηλού πληθωρισμού στα τρόφιμα. Μείωση της ζήτησης αναφέρθηκε και πολλά είδη νοικοκυριού, λόγω της χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μετατόπισης της ζήτησης στον τομέα των υπηρεσιών.
Η μεταποιητικά δραστηριότητα παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη λόγω των προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς.
Αβεβαιότητα για το μέλλον
Για το μέλλον, οι επιχειρήσεις μετέφεραν ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας για τις προοπτικές αναοφρικά με τη δραστηριότητα, ιδιαίτερα για μετά το καλοκαίρι.
Ωστόσο, αναφέρθηκαν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν τους επόμενους μήνες, όπως η ανεκπλήρωτη ζήτηση (ιδιαίτερα για διακοπές), το απόθεμα των αποταμιεύσεων και η σταδιακή μείωση των περιορισμών από την προσφορά.
Ορισμένες επιχειρήσεις σημείωσαν ότι σταδιακά τα νοικοκυριά θα αισθανθούν την οικονομική πίεση από τις αυξήσεις των τιμών, ενώ είναι σαφές ότι θα υπάρξουν καθοδικά, αν μειωθούν και άλλο οι ροές του φυσικού αερίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!