Σημαντική μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα προκαλέσει μία πλήρης διακοπή των ροών φυσικού αερίου, σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η μείωση αναμένεται να φθάσει έως και το 6% σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης – την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία – όπου υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει έλλειμμα 40% σε σχέση με την κατανάλωση.
Χαμηλότερος ο αντίκτυπος στην Ελλάδα
Για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει υποδομές για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG), ο αντίκτυπος θα είναι πιο περιορισμένος, Όπως προκύπτει από στοιχεία της μελέτης, ο βαθμός χρησιμοποίησης των υποδομών LNG της χώρας ήταν 29% το 2021 καθώς είχε κάνει εισαγωγές μόνο 2 δις. κυβικών μέτρων έναντι συνολικής δυναμικότητας 7 δις. κυβικών μέτρων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η απώλεια του ΑΕΠ θα ήταν, ανάλογα με το μοντέλο υπολογισμού και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά LNG, από 0,4% έως 0,6% έναντι απώλειας από 0,4% έως 1,8%, αντίστοιχα, για το σύνολο της ΕΕ. Αν προταχθεί η προστασία της κατανάλωσης των νοικοκυριών σε σχέση με αυτή των επιχειρήσεων, η απώλεια του ΑΕΠ εκτιμάται στο 0,8% για την Ελλάδα και στο 2,7% για την ΕΕ.
Αύξηση της τιμής 110% στην τιμή του LNG
Η μείωση στο ΑΕΠ θα σημειωνόταν λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών του LNG σε ένα τέτοιο σενάριο, με το ΔΝΤ να την υπολογίζει στο 110% (υπερδιπλάσια) σε σχέση με τις ήδη υψηλές τιμές του πρώτου τριμήνου του 2022.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση στην αγορά LNG, η επίπτωση στο ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη - εκτιμάται στο 1,4% τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ.
Σοβαρός ο αντίκτυπος σε Ιταλία και Γερμανία
Στην Ιταλία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για την παραγωγή ρεύματος και επομένως και το αποτέλεσμα από την αύξηση των τιμών (spillover) θα είναι μεγάλο, αναμένεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 3,5%, ενώ η απώλεια του ΑΕΠ για τη Γερμανία και την Αυστρία θα ήταν περίπου 2%. Για τις χώρες που θα αντιμετωπίσουν σοκ στις τιμές, χωρίς έλλειψη αερίου – μεταξύ αυτών και η Γαλλία και η Ισπανία - η επίπτωση θα είναι γενικά μέτρια και δεν θα υπερβαίνει το 1%.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι η επίπτωση μπορεί να περιορισθεί για όλες τις χώρες με τη διασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, τη μείωση της στενότητας στις υποδομές, την ενθάρρυνση της εξοικονόμησης ενέργειας με παράλληλα προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών καθώς και την επέκταση των συμφωνιών αλληλεγγύης για την κατανομή του φυσικού αερίου σε όλες τις χώρες.
Η μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι μία μείωση του ρωσικού αερίου έως το 70% θα ήταν διαχειρίσιμη βραχυπρόθεσμα με την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!