Εγκλωβισμένος μέσα στο διάστημα 780-805 μονάδες αναμένεται να μείνει ο Γενικός Δείκτης μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές.
Οι τελευταίες συνεδριάσεις έδειξαν ότι συνεχίζονται οι αντίρροπες δυνάμεις ανάμεσα σε τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές (blue chips), οι ίδιες οι τραπεζικές μετοχές βιώνουν μία παρατεταμένη συσσώρευση επειδή ενσωματώνουν πλέον όλες τις αρνητικές ειδήσεις και ότι τα μη χρηματοοικονομικά blue chips περιμένουν ενισχύσεις από τις αγορές Ιδίων, τις διανομές μερισμάτων και βέβαια τις εξελίξεις στο εξωτερικό.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν επιστρέψει σε υπερπουλημένα επίπεδα γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ότι ενσωματώνουν τις παρενέργειες από την άνοδο των αποδόσεων (κουπόνια) των ελληνικών και ευρωπαϊκών ομολόγων και βεβαίως τα προβλήματα από νέα κόκκινα δάνεια.
Να τονίσουμε ότι, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εγκατέλειψαν το «παιχνιδάκι» της διακριτικής χειραγώγησης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών με τις θριαμβολογικές εκθέσεις τους και πλέον μετά και τη νέα διόρθωση είναι πιο επιφυλακτικοί για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και δίνουν πιο ρεαλιστικές τιμές στόχους.
Σε ό,τι αφορά τα μη χρηματοοικονομικά blue chips, την προηγουμενη εβδομάδα οι μετοχές ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Μotor Oil είχαν μία συνεπή εικόνα και κράτησαν τους κλάδους τους, η ΔΕΗ κατάφερε να επιστρέψει πάνω από τα 5 ευρώ μετά την προηγούμενη βύθιση της μετοχής της, ενώ το επιλεκτικό ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται σε δύο κλάδους.
Ο πρώτος είναι ο κλάδος του Real Estate ο οποίος παραμένει ίσως ο πιο ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρηματικών εξελίξεων σχεδόν για όλες τις μετοχές του και ο δεύτερος είναι ο κλάδος της τεχνολογίας οι μετοχές του οποίου βρίσκονται στο επίκεντρο της ζήτησης και της επιχειρηματικής προοπτικής.
Να τονίσουμε ότι ο κλάδος αξιοποίησης ακινήτων λειτουργεί (μεσοσταθμικά) με απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% ενώ ο κλάδος τεχνολογίας πέρα από το γεγονός ότι αξιοποιείται λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει μεγάλες προοπτικές περαιτέρω χρηματοδότησης από τα κεφάλαια του Greece 2.0.
Προβάδισμα της Αμερικής έναντι της Ευρώπης
Σε ό,τι αφορά τις ξένες αγορές, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφτασε στο 1/1 και η υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου δείχνει ότι οι αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων είναι άκρως δελεαστικές για τα διεθνή κεφάλαια, σε αντίθεση με την αύξηση επιτοκίων στο ευρώ.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ δείχνουν ένα ξεκάθαρο στόχο να περιορίσουν τον πληθωρισμό τους εν αντιθέσει με την Ε.Ε και την ΕΚΤ που ουσιαστικά έχουν να παλέψουν με την ουκρανική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τη μείωση της ανάπτυξης και... εσχάτως τα πολιτικά προβλήματα σε Ιταλία και Γαλλία. «Ηλίου φαεινότερον» είναι ότι η Αμερική και πάλι έχει ένα προβάδισμα έναντι της Ευρώπης και στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στην ανάπτυξη και βεβαίως έχει πολύ μικρότερο ενεργειακό πρόβλημα.
Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει στο προσκήνιο το ιταλικό πολιτικό (και όχι μόνο) πρόβλημα. Την Παρασκευή το βράδυ, ο τεχνοκράτης πολιτικός, Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε ανένδοτος στην παραίτησή του και πλέον όλοι στρέφονται προς την Τετάρτη όπου θα ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις για την Ιταλία. Να θυμίσουμε ότι το ιταλικό χρέος έχει και πάλι εκτοξευτεί όπως και ο πληθωρισμός, ενώ η ανάπτυξη της Ιταλίας έχει μειωθεί.
Προβλήματα έχει και η Γαλλία με μία σαθρή κυβέρνηση αλλά τουλάχιστον δεν είναι στη κατάσταση της Ιταλίας.
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Ουκρανίας, οι εξελίξεις πλέον δεν επηρεάζουν άμεσα αλλά έμμεσα τη Ευρώπη και το ενεργειακό πρόβλημα θα καθορίσει την ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!