Καμπανάκι στις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν γρήγορα στις αυξήσεις των επιτοκίων που είναι αναγκαίες για να μειωθεί ο πληθωρισμός χτυπά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις στο μέλλον.
«Η λήψη μέτρων τώρα θα είναι λιγότερο επώδυνη από τη λήψη τους αργότερα», αναφέρει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε άρθρο της εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20 σήμερα και αύριο στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Οι συστάσεις σε ΕΚΤ και Fed
Στην εισήγησή του προς την G20, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η «ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» - μία κωδική ονομασία για τη σύσφιξη της πολιτικής και την αύξηση των επιτοκίων - πρέπει να συνεχισθεί γρήγορα όπου ο πληθωρισμός αποκτά ευρύτερη βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην Ευρωζώνη, επιταχύνεται.
Ειδικά για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου ο υψηλός πληθωρισμός συνοδεύεται από πολύ σφιχτές αγορές εργασίας, το Ταμείο εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που έχουν προαναγγελθεί από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών, σε συνάρτηση με τα νεότερα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει ανακοινώσει εκτιμήσεις των στελεχών της, σύμφωνα με τις οποίες το βασικό επιτόκιο της θα αυξηθεί στο 3,6% το 2023, ένα επίπεδο το οποίο το Ταμείο φαίνεται ότι θεωρεί κατώτερο από αυτό που χρειάζεται για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.
Προσοχή στην επικοινωνία
Το Ταμείο προβάλλει ιδιαίτερα και τη σωστή επικοινωνία που πρέπει να ακολουθηθεί από τις κεντρικές τράπεζες, σε μία περίοδο υπερβολικής αβεβαιότητας και πολλών καθοδικών κινδύνων, ώστε να διατηρήσουν αυτές την αξιοπιστία των πολιτικών τους. «Για παράδειγμα, οι συνεχιζόμενες εκπλήξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού θα απαιτούσαν μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, πέραν αυτής που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, προκαλώντας πιθανότατα πρόσθετη μεταβλητότητα και sell-off των ριψοκίνδυνων assets και των κρατικών ομολόγων».
Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη μείωση του πληθωρισμού
Στην εισήγηση του ΔΝΤ είναι έκδηλη η ανησυχία του για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει εκπλήξει αρνητικά, και καλεί τις χώρες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τον μειώσουν. «Γιατί; Επειδή η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα μπορεί να βυθίσει την ανάκαμψη και να επιφέρει νέο πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο, ιδιαίτερα των ευάλωτων», αναφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό ζητά από τις χώρες να συμβάλλουν στη μείωση του πληθωρισμού και με τη δημοσιονομική πολιτική. Τα μέτρα στήριξης από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας θα πρέπει να είναι στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται μόνο από νέα έσοδα ή περικοπές άλλων δαπανών.
Πιο δύσκολο το 2023
Ο υψηλός πληθωρισμός και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προμηνύουν ότι και το επόμενο έτος θα είναι πολύ δύσκολο. «Θα είναι δύσκολο το 2022 – και πιθανόν ακόμη πιο δύσκολο το 2023, με αυξημένο κίνδυνο ύφεσης», αναφέρει η Γκεοργκίεβα.
75 κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια
Οπως προκύπτει από στοιχεία που επικαλείται το Ταμείο, η πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών έχει προχωρήσει ήδη σε σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων: 75 κεντρικές τράπεζες – ή περίπου τα τρία τέταρτα αυτών που παρακολουθεί το ΔΝΤ – έχουν κάνει αυξήσεις από τον Ιούλιο του 2021, κατά μέσο όρο 3,8 φορές.
Για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου τα επιτόκια αυξήθηκαν νωρίτερα, η μέση αύξησή τους είναι 3 ποσοστιαίες μονάδες – σχεδόν διπλάσια από τις 1,7 μονάδες που είναι η μέση αύξηση στις αναπτυγμένες οικονομίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!