Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η βουτιά του ευρώ άναψε φωτιά - Πιέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

«Φωτιά» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζουν δύο χθεσινές εξελίξεις που συνδέονται με την αμερικανική οικονομία και τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.  

Αύξηση πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Η πρώτη εξέλιξη ήταν η περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 9,1% τον Ιούνιο από 8,6% τον Μάιο, η οποία αναμένεται να οδηγήσει τη Fed σε νέα μεγάλη αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, με πιθανότητα 50%, σύμφωνα με τις αγορές, η αύξηση να φθάσει το επίπεδο – ρεκόρ της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Παράλληλα, αναμένεται ότι το επιτόκιο της Fed, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 1,50% - 1,75%, θα φθάσει το 2023 σε υψηλότερα επίπεδα από το 3,6% που προέβλεπαν τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας.

Βουτιά του ευρώ

Η δεύτερη εξέλιξη, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της πρώτης, ήταν η βουτιά της ισοτιμίας του ευρώ με την ισοτιμία του να υποχωρεί κάτω από το 1 προς 1 με το δολάριο.

Η αποδυνάμωση του ευρώ, το οποίο έχει χάσει το 12% της αξίας του από την αρχή του έτους σε σχέση με το δολάριο, σημειώθηκε καθώς η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει ακόμη τα επιτόκιά της – με την πρώτη τέτοια κίνηση να έχει προαναγγελθεί για τη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης (21 Ιουλίου) – όταν η Fed και πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.  

Η αύξηση του κινδύνου ύφεσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα αν διακοπεί εντελώς η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου, είναι ένας ακόμη παράγοντας που επέτεινε τη βουτιά του ευρώ το τελευταίο διάστημα.

Οι εξελίξεις, επομένως, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν για πρώτη ίσως φορά μετά από πολλά χρόνια τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και για την πολιτική της ΕΚΤ.

Μεγάλη καθυστέρηση αντίδρασης από την ΕΚΤ

Αφού καθυστέρησε, όπως και η Fed, επί πολλούς μήνες να αναγνωρίσει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινός, η ΕΚΤ συνέχισε να καθυστερεί τη σύσφιξη της πολιτικής της παρά τη σταθερή αύξηση δείκτη τιμών καταναλωτή που έφθασε το 8,6% τον Ιούνιο. 

Μετά από αμφιταλαντεύσεις, η ΕΚΤ προανήγγειλε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει τα βασικά επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης στις 21 Ιουλίου και ενδεχομένως περισσότερο τον Σεπτέμβριο. Η ΕΚΤ προανήγγειλε, επίσης, ότι θα συνέχιζε και μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έφθαναν έως το 1,5% με 2%.

Πιέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων 

Αρκετά μέλη του 25ετούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο αποφασίζει για τα επιτόκια, είχαν ζητήσει ήδη από τον Ιούνιο μία αύξηση 50 μονάδων βάσης για να φανεί ότι η κεντρική τράπεζα είναι αξιόπιστη όταν λέει ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η πίεση για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έχει ενταθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει και νέα πτώση στην ισοτιμία του ευρώ που θα εντείνει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς θα γίνονται ακριβότερες οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ, όπως και το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες που τιμολογούνται σε δολάρια.  

Από την άλλη πλευρά, αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία της που επιβραδύνεται σημαντικά και κινδυνεύει να μπει σε ύφεση. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να μην είναι πλέον, μετά τη σταθερή και έντονη αύξησή του, απόλυτη προτεραιότητα για την κεντρική τράπεζα. 

Το πρόβλημα του κατακερματισμού

Το πρόβλημα για την πολιτική της ΕΚΤ περιπλέκεται σε κάποιο βαθμό και από το γεγονός ότι θα πρέπει να αποφύγει μεγάλες αυξήσεις των αποδόσεων για τα ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου, ένα πρόβλημα που είναι δυνητικά πιο έντονο για την Ιταλία, λόγω του μεγέθους της οικονομίας και του χρέους της. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού η ΕΚΤ έχει αρχίσει ευέλικτες επανεπενδύσεις ομολόγων και θα παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο. 

«Όλα τα σενάρια της κρίσης οδηγούν στη Ρώμη καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg. Αν η ΕΚΤ πρέπει να γίνει πιο επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διατηρηθεί, σύμφωνα με ένα από τα σενάρια του Bloomberg Economics που σημειώνει ότι «ακόμη και στο 3% τα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν το ιταλικό χρέος σε εκρηκτική πορεία».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ