Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου καθώς πολλές κινεζικές πόλεις επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό και οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας ρίχνουν βαριά σκιά στη ζήτηση καυσίμων.
Τα συμβόλαια παράδοσης του πετρελαίου μπρεντ τον Σεπτέμβριο υποχωρούσαν κάτω από τα 105 δολάρια το βαρέλι ή 2,2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.
«Οι αυξανόμενοι φόβοι μίας ύφεσης και η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση στην Κίνα ωθούν τις τιμές χαμηλότερα, αν και η σημερινή ισορροπία προσφοράς – ζήτησης παραμένει δύσκολη», ανέφεραν αναλυτές της Eurasia Group σε σημείωμά τους.
Μία σειρά κινεζικών πόλεων έχουν υιοθετήσει νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 - από διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων έως lockdown - για να ελέγξουν τα νέα κρούσματα καθώς έχει κάνει την εμφάνισή της η πολύ μεταδοτική υποπαραλλαγή του ιού BA.5.2.1.
«Αν και η Κίνα μπορεί να λάβει μία πιο στοχευμένη προσέγγιση στην προσπάθειά της να καταστείλει κάθε νέα έξαρση, πρέπει να δούμε πώς αυτή θα εξελιχθεί με δεδομένη την πολιτική της χώρας για μηδενική ανοχή στον κορονοϊό», δήλωσε στέλεχος της ING.
Τα βασικά δεδομένα της αγοράς παραμένουν δύσκολα
Ωστόσο, πρόσθεσε, τα βασικά δεδομένα της αγοράς περιορίζουν την πτώση των τιμών, αν σκεφθεί κανείς τη δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την προσφορά, η οποία αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.
Νέα πίεση από τις ΗΠΑ για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, βρίσκεται στην Ασία για να συζητήσει την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, περιλαμβανομένου ενός πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου για τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας και τη μείωση των τιμών ενέργειας.
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι το όποιο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πρέπει να περιλαμβάνει και τα ενεργειακά προϊόντα.
«Η ελπίδα μου είναι ότι η πρόταση, η οποία είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα γίνει αποδεκτή από αρκετές χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters.
Οι ανησυχίες για τον αγωγό από το Καζακστάν
Η πτώση των τιμών του αργού οφείλεται επίσης και στη μείωση των ανησυχιών για τη διακοπή λειτουργίας για 30 ημέρες ενός αγωγού που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα καθώς ρωσικό δικαστήριο ανέτρεψε χθες μία προηγούμενη σχετική απόφαση.
Ωστόσο, traders και αναλυτές εξακολουθούν να φοβούνται ότι η Ρωσία θα διακόψει τη λειτουργία του αγωγού, δεδομένου ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η παγκόσμια προσφορά αργού θα μειωνόταν 1%.
Στη Σαουδική Αραβία ο Μπάιντεν
Επιπλέον, η διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα των χωρών του ΟΠΕΚ είναι χαμηλή, με τους περισσότερους παραγωγούς να αντλούν πετρέλαιο στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα ζητήσει την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά τη συνάντηση που θα έχει με ηγέτες των χωρών στον Περσικό Κόλπο την επόμενη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο αναλυτές αναφέρουν ότι οι ελπίδες για να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρές.
Ανεπαίσθητη η μείωση στην τιμή της βενζίνης - Νέοι φόβοι λόγω ισοτιμίας
Μικρή μείωση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην πανελλαδική τιμή της βενζίνης, που παραμένει ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, με την κατάσταση να είναι ρευστή, τόσο λόγω της ενεργειακής κρίσης και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία όσο και της εξασθένησης του ευρώ απέναντι στο δολάριο, καθώς τα δύο νομίσματα έφθασαν στην απόλυτη ισοτιμία, ένα προς ένα. Αυτή η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου πιθανόν να απορροφήσει τη μικρή υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και να δώσει νέα ώθηση προς τα πάνω στην τιμή της βενζίνης.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, χθες η μέση τιμή της βενζίνης στον νομό Αττικής ήταν στα 2,299 ευρώ/λίτρο, ενώ η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφηκε στη Χίο, με 2,324 ευρώ/λίτρο.
Περίπου δέκα ημέρες πριν, την 1η Ιουλίου, η μέση τιμή στην Αττική ήταν στα 2,362 ευρώ/λίτρο και στη Χίο έφθασε τα 2,368 ευρώ/λίτρο.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!