«Υπάρχουν τα εργαλεία τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Κανένας δεν απειλείται στον βαθμό που τα χρησιμοποιήσει και στον βαθμό που ισχύει και αποδεικνύεται η οικονομική αδυναμία», είναι η απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, όταν νωρίτερα σήμερα, κλήθηκε να απαντήσει στον βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, τι μέλλει γενέσθαι με τις 9.000 οικογένειες τσιγγάνων που μπήκαν σε πρόγραμμα στέγασης και αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει.
«Δεν είναι δάνεια. Μιλάμε για δικαιούχους κοινωνικής στήριξης», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 που επισήμανε ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων του 2001, είχε επίκεντρο τη στεγαστική πολιτική.
Ακολούθησαν δύο ΚΥΑ για τη στεγαστική στήριξη σε Έλληνες τσιγγάνους που διαβιούν σε καταυλισμούς της χώρας μέσα σε σκηνές, παράγκες ή άλλες κατασκευές που δεν πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις μόνιμης κατοικίας.
«Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι, 9.000 οικογενειών στριμώχτηκαν σε διαμερίσματα μικρά, γιατί με 60.000 ευρώ δεν έπαιρνες κάποια βίλα, κύριε Υπουργέ. Αυτήν τη στιγμή τις 9.000 οικογένειες, τους 50.000 ανθρώπους, θα τους στείλετε πού; Στους καταυλισμούς και στους αρουραίους; Γιατί δεν βάζετε σε ισχύ την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου; Γιατί δεν προστατεύετε τους Έλληνες τσιγγάνους; Γιατί κάνετε τη μεγαλύτερη πολιτική απένταξης των Ελλήνων τσιγγάνων στην ελληνική ιστορία;», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25.
«Συζητάμε για δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Στην πράξη, έχουμε φτιάξει έναν μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, εξαιρετικά ευνοϊκό, στον οποίο μπορεί κανείς να ενταχθεί, εφόσον δίνει όμως όλα τα στοιχεία για καταθέσεις, περιουσιακά στοιχεία, ό,τι υπάρχει, και στα πλαίσια αυτού μπορούν να έχουν μια πολύ ευνοϊκή μεταχείριση».
Αλλά και «γι΄αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πια σχέση με τις τράπεζες, διότι κατέπεσε η εγγύηση και ήρθε πια το βάρος αυτό να αφορά τη σχέση τους με το ελληνικό δημόσιο», ο αναπληρωτής υπουργός Οιονομικών υπογράμμισε ότι με τροπολογία της σημερινής κυβέρνησης, το 2019, «έχουν τη δυνατότητα να έχουν άλλα δέκα χρόνια εκατόν είκοσι δόσεις, ανεξαρτήτως του πότε θα βεβαιωθεί η οφειλή».
«Δηλαδή», επέμεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «μπορεί να βεβαιωθεί οφειλή και σε έναν και σε ενάμιση χρόνο. Θα έχουν πάλι δέκα χρόνια στη διάθεσή τους, για να εξοφλήσουν αυτό το δάνειο, με εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες, γιατί εκατόν είκοσι δόσεις είχαν πολύ ευνοϊκές συνθήκες ιδίως τώρα που τα επιτόκια ανεβαίνουν και πάλι αν δεν μπορούν, μπορούν και αυτοί να καταφύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό».
«Εκατόν είκοσι δόσεις, με 120.000 που τους ζητάνε αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες, είναι κάθε δόση 1.000 ευρώ. Μια μονογονεϊκή οικογένεια, ή οποιαδήποτε οικογένεια αυτήν τη στιγμή από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν με τα επιδόματα, πώς θα πληρώσει τα 1.000 ευρώ; Για εξηγήστε μας. Δεν ξέρω εδώ πέρα αν ζούμε σε παράλληλους κόσμους», σχολίασε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και προειδοποίησε: «Το πρόγραμμα σας του πτωχευτικού τι λέει; Ότι θα χάσουν το σπίτι τους οριστικά, θα μπορούν να μείνουν για δέκα χρόνια, πληρώνοντας ένα ενοίκιο, που δεν έχουν τα χρήματα να το πληρώσουν. 'Αμα χάσουν έστω μια δόση του ενοικίου τους, θα τους πετάξουν έξω και αν καταφέρουν να το πληρώσουν μετά από δέκα χρόνια, μπορούν να αγοράσουν αυτό το σπίτι, ξεκινώντας από το μηδέν σαν να ήταν ξένοι».
«Όταν λαμβάνεις ένα δάνειο, καταρχήν η προσπάθεια είναι να το αποπληρώσεις», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και πρόσθεσε: «Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τον οποίον αναφέρατε, για την περίπτωση που το χρέος είναι στην ΑΑΔΕ, και στον βαθμό που δεν μπορούν να ενταχθούν στις 120 δόσεις με πολύ ευνοϊκούς όρους, αφού έχουν περάσει δεκατέσσερα -ανάλογα με την περίπτωση-, δεκαπέντε, δεκαέξι χρόνια, έχει τη δυνατότητα για είκοσι χρόνια με διαγραφή έως 75% της βασικής οφειλής και ως 95% των προσαυξήσεων. Συνεπώς, είναι ανακριβές αυτό που λέτε ότι θα πληρώσουν στο κεφάλαιο που σήμερα καταγράφεται. Προϋπόθεση είναι βέβαια να διαπιστωθεί ότι είναι σε οικονομική αδυναμία. Κάποιοι από αυτούς θα είναι, κάποιοι από αυτούς δεν θα είναι».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου: «Στην περίπτωση που έχει απομείνει το δάνειο στην τράπεζα, γιατί δεν έχει καταπέσει η εγγύηση, η δυνατότητα είναι για έως τετρακόσιες είκοσι δόσεις με διαγραφή έως 80% της βασικής οφειλής και ως 100% επί των τόκων. Μιλάμε, δηλαδή, για τριάντα πέντε χρόνια δυνατότητα. Επιπροσθέτως, υπάρχει και το σχήμα αυτό που τώρα ενεργοποιείται, για πέντε χρόνια κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη προσημείωση την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών και με έως 210 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως του πλήθους των μελών της οικογένειας του οφειλέτη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!