Με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιεί αύριο την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2021 με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. O Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Υπουργείο Οικονομικών θα μείνουν συνεπείς στο σχέδιο τους για μία έξοδο στις αγορές κάθε τρίμηνο, με στόχο έως το τέλος του έτους να αντλήσουν από 10 έως 12 δισ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα στα 6 δισ. ευρώ.
Συνολικώς το Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει το 2021 δανειακές ανάγκες ύψους 22 - 24 δισ. ευρώ, διαθέτοντας παρακαταθήκη ρευστότητας, περί τα 32 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Για τα ποσά των δανειακών αναγκών το Δημόσιο υπολογίζει για το 2021 αποπληρωμή χρεολυσίων 5,4 δισ. ευρώ, αποπληρωμή τόκων 5,2 δισ. ευρώ, χρηματοδότηση ελλείμματος 8,1 δισ. ευρώ και κάλυψη άλλων αναγκών ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι έως τα τέλη Μαρτίου σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η πρόωρη εξόφληση των 3,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κίνηση που εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική βελτίωσης του προφίλ του ελληνικού χρέους.
Πριν από λίγη ώρα, το δεκαετές ομόλογο βρισκόταν στο 0,69%, έχοντας επιτύχει ιστορικό χαμηλό στο 0,555% στις 15 Δεκεμβρίου.
Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ «η Ελληνική Δημοκρατία, με βαθμολογία Ba3 / BB- / BB / BBL (Moody's stb./S&P stb./Fitch stb./DBRS stb.), ανέθεσε στους Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank ως Joint Lead Managers για μια νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που θα εκδοθούν σε άυλη εγγεγραμμένη μορφή με ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2031. Η κοινοπρακτική έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς. Ισχύουν κανόνες και κανονισμοί ICMA. Δικαίωμα στην έκδοση έχουν επαγγελματίες, λιανικοί και επιλέξιμοι αντισυμβαλλόμενοι (όλα τα κανάλια διανομής), όπως ορίζεται στη MIFID II»
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!