Ορατό είναι το ενδεχόμενο ανόδου των ονομαστικών επιτοκίων στο μέλλον λόγω της αυστηροποίησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, ανοδικές πιέσεις στα ονομαστικά επιτόκια αναμένονται από τυχόν επιδείνωση του πιστωτικού κινδύνου, καθώς η άνοδος των τιμών έχει περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα υλοποιείται η απόσυρση των «πανδημικών» μέτρων στήριξης.
Αυτό υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεση Νομισματική Πολιτικής και ήδη από τον Μάιο οι τράπεζες «πέρασαν» τις πρώτες αυξήσεις (0,2%-0,4%) στα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων με σταθερά επιτόκιο και ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ εντός του μήνα, τράπεζες και δανειολήπτες προετοιμάζονται για νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο.
Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, η σταθεροποίηση του επιτοκίου κάτω από 3% τα τελευταία χρόνια και η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου των νέων δανείων σταθερού επιτοκίου άνω των 10 ετών περιορίζει σημαντικά τον επιτοκιακό κίνδυνο για τα νοικοκυριά και βοηθά στην ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στεγαστικής πίστης.
Κυμαινόμενο και σταθερό επιτόκιο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου αντιπροσώπευαν το 37% των στεγαστικών το πρώτο τετράμηνο του 2022 από 7% κατά μέσο όρο την περίοδο 2011-2017 και έναντι 30% το 2021.
Υπενθυμίζεται ότι για τα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου οι τράπεζες προσφέρουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να «γυρίσουν» σε σταθερό επιτόκιο που διαμορφώνεται μεταξύ 3,4% - 4,2% ώστε να προστατευθούν από απότομες επιτοκιακές αναταράξεις και ενώ βρισκόμαστε σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.
Στα χαμηλά τα επιτόκια το 2022
Στην έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε τον Μάιο, η ΤτΕ εκτιμούσε ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο για ολόκληρο το 2022, «ασκώντας μικρή μόνο επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των νοικοκυριών». Σημειώνεται ότι τα δάνεια που είναι συνδεδεμένα με το euribor θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τη στιγμή που το euribor από αρνητικό «γυρίσει» σε μηδενικό.
Εντονες πιέσεις στα καταναλωτικά
Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι πιέσεις στο κόστος εξυπηρέτησης θα είναι εντονότερες στην καταναλωτική πίστη, δεδομένου ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας συνδέονται με μικρότερες διάρκειες και κυμαινόμενο επιτόκιο.
Αλλωστε, λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων, κατά κύριο λόγο, υπήρξε ελαφρά αύξηση του κόστους τραπεζικού δανεισμού των νοικοκυριών το 2022.
Ειδικότερα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο δανεισμού των νοικοκυριών διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 4,9%, κατά 11 μ.β. υψηλότερα σε σύγκριση με τη μέση τιμή του προηγούμενου έτους (4,8%).
Το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας αυξήθηκε περαιτέρω, κατά 41 μ.β, έναντι της μέσης τιμής του 2021 και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 10,4%
Η εν λόγω αύξηση εν μέρει οφείλεται στη μείωση του μεριδίου των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με παροχή εξασφαλίσεων, τα οποία κατά κανόνα προσφέρονται με χαμηλότερο κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα επιτόκιο έναντι των καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.
Παράλληλα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο στα δάνεια μη καθορισμένης διάρκειας, που περιλαμβάνουν, κατά σειρά μεγέθους του υφιστάμενου υπολοίπου, τις πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από λογαριασμούς όψεως, αυξήθηκε κατά 16 μ.β. σε 14,7%.
Όσον αφορά τη σχετική σπουδαιότητα των δύο κατηγοριών πιστώσεων καθορισμένης διάρκειας (στεγαστικών-καταναλωτικών), η ακαθάριστη ροή νέων δανείων καθορισμένης διάρκειας προς τα νοικοκυριά ισοκατανέμεται μεταξύ στεγαστικών (50%) και καταναλωτικών (50%) δανείων το 2022, όπως και το 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!