Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Eνωσης αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διάσπασης της ενεργειακής αγοράς, καθώς οι ρωσικές περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου δοκιμάζουν την ενότητα της Ενωσης, όπως μεταδίδει το bnnbloomberg.
Οι έντονες διαταραχές στον εφοδιασμό φυσικού αερίου μετά τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία ωθούν τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προετοιμασίες για τον χειμώνα προκειμένου να γεμίσουν τους χώρους αποθήκευσης που εξαντλούνται. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν την ετοιμότητα κινδύνου σε συνάντηση τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ - ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας - θα επέτρεπαν στις χώρες να τα μετακινήσουν πέρα από τα σύνορα, να βοηθήσουν η μία την άλλη και να αποφευχθεί κάποια κράτη να λάβουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, εάν η κρίση κλιμακωθεί.
«Ο βασικός κίνδυνος που διαφαίνεται για την Ευρώπη είναι ο κατακερματισμός της ενεργειακής της αγοράς σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών - δηλαδή, μια κατάσταση όπου οι χώρες αντιδρούν κλείνοντας τα σύνορά τους στην ενεργειακή αγορά», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ερευνήτρια στο Bruegel, δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καλέσει τα κράτη μέλη να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τους. Επιδιώκει να παρουσιάσει μια πρόταση τον Ιούλιο για το πώς η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση.
Οι περιορισμένες ρωσικές αποστολές έχουν επηρεάσει 12 κράτη μέλη, με τη Γερμανία να μπαίνει σε επίπεδο συναγερμού την περασμένη εβδομάδα και τον πληθωρισμό να καλπάζει.
Ο κίνδυνος για αυξημένες περικοπών στις προμήθειες από Ρωσία είναι ορατός, καθώς ο ρωσικός αγωγός Nord Stream (προς τη Γερμανία), που λειτουργεί ήδη με το 40% της δυναμικότητας, θα κλείσει για συντήρηση, για 10 ημέρες, τον επόμενο μήνα.
Οι προειδοποιήσεις
Οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ηγετών πολλαπλασιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις αποστολές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Nord Stream. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε μια ενιαία προσέγγιση, λέγοντας ότι οι συζητήσεις στην ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινηθεί μόνη της», είπε την Παρασκευή μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «στις διασυνδεδεμένες αγορές έχουμε υποχρέωση να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε».
Οι μειωμένες ρωσικές ροές αναγκάζουν τα μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, ενώ παράλληλα επιταχύνουν την αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών.
Η ανησυχία είναι ότι η Ευρώπη θα αποτύχει να επιτύχει τον στόχο της πλήρωσης αποθήκευσης 80% έως την 1η Νοεμβρίου, εάν το Nord Stream λειτουργήσει με την περιορισμένη δυναμικότητά του ή σταματήσει εντελώς, σύμφωνα με την Wood Mackenzie Ltd.
Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αέριου εν όψει της χειμερινής ζήτησης.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 55% στις 22 Ιουνίου σε σύγκριση με το 57% που είθισται για αυτήν την εποχή του χρόνου.
«Για να επιτευχθεί ο στόχος αναπλήρωσης, θα απαιτηθεί μεγαλύτερη παρέμβαση», είπε η Simone Tagliapietra. «Σε ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να ενεργοποιηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες χώρες της ΕΕ για περαιτέρω μείωση της ζήτησης και κατανομή του διαθέσιμου φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!