Στα 6 δισ. ευρώ πρόκειται να φτάσει συνολικά η επιδότηση ρεύματος το 2022 εκ των οποίων μέχρι σήμερα έχουν δοθεί τα 2,4 δισ, είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σημείωσε ότι μόνο από το νέο Μηχανισμό για τη χονδρεμπορική ρεύματος που θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, θα συγκεντρωθούν 6 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο.
Όπως είπε ο μηχανισμός έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις Γενικές Διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της ΕΕ και συνιστά ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Ειδικότερα, είπε: «Σε αυτό το νομοσχέδιο φέρνουμε και μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παίρνουμε μία εξαίρεση, η Ελλάδα την πήρε ήδη, νομοθετούμε, πήραμε την έγκριση σε χρόνο ρεκόρ από την ευρωπαϊκή επιτροπή, επίκειται η υπουργική απόφαση για την οποία επίσης πήραμε έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής και την διεύθυνση ενέργειας και προχωρούμε σε έναν μηχανισμό, ο οποίος ανακτά τα υπέρ έσοδα σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη βάση. Τα προωθούμε στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μόνο, είναι η Ελλάδα η μόνη χώρα που έχει συστήσει ένα τέτοιο ταμείο, πηγαίνουμε εκεί όλα αυτά τα υπέρ έσοδα και τα επιστρέφουμε πίσω στους πολίτες».
«Το επόμενο 12μηνο, με τις σημερινές πολύ αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμούμε ότι θα ανακτήσουμε περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ υπέρ έσοδα από τα εργοστάσια φυσικού αερίου, από τα λιγνιτικά εργοστάσια, από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες εμπορικά πουλάνε ενέργεια στο σύστημα και με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουμε τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.»
Επιδοτήσεις λόγω ΑΠΕ
Ο υπουργός υπενθύμισε τη σημαντική συνεισφορά των ΑΠΕ στις επιδοτήσεις «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο, έχουμε πάρει από τα υπερ έσοδα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, του ΕΛΑΠΕ και τα έχουμε επιστρέψει στους πολίτες. Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις που κάνουμε κατά συντριπτική πλειοψηφία προέρχεται από τα υπέρ έσοδα, δηλαδή από το χαμηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΑΠΕ . Δεν προέρχεται από τα υπέρ έσοδα από το λιγνίτη, δεν προέρχεται από τα υπέρ έσοδα από το φυσικό αέριο, προέρχεται από τα υπέρ έσοδα των ΑΠΕ.
Σχετικά με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης ο κ Σταϊκούρας είπε ότι έχουν δημοσιοποιηθεί δύο σχετικές συγκριτικές μελέτες. Η μία είναι η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτή η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσια χρήματα για να βοηθήσει την κοινωνία σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, διπλάσια και επίσης, βγήκε πρόσφατα μελέτη του αγαπημένου Ινστιτούτου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ιδρύματος «Bruegel», που υποστηρίζει, ότι η Ελλάδα έχει δώσει τους περισσότερους πόρους έναντι όλων των ευρωπαϊκών χωρών, όλων. Και τόνισε ότι ‘ αν δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, να είστε απολύτως βέβαιοι, ότι αυτός θα επιστραφεί στην κοινωνία στο σύνολό του, γιατί ο στόχος για μείον 2% του ΑΕΠ πρωτογενές αποτέλεσμα δηλαδή για πρωτογενές έλλειμμα δεν αλλάζει. Δεν θέλουμε καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θέλουμε να γυρίσουμε στην κοινωνία την υπεραπόδοση της οικονομίας».
Αντίστοιχα ο κ. Σκρέκας είπε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, η οποία θα απορροφά το 85% της αύξησης του λογαριασμού ενέργειας στα νοικοκυριά. Οριζόντια σε όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, στηρίζοντας τη μεσαία τάξη, αλλά και τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά για όλες τις κατοικίες για τις κύριες και για όλη την κατανάλωσή τους. Όχι μέχρι 300 κιλοβατώρες που ήταν η περίμετρος που επιδοτούσαμε μέχρι τώρα. Ιδιαίτερα για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, θα απορροφήσουμε το 100% της αύξησης. Για τις πολύ μικρές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα απορροφήσουμε το 82% της αύξησης. Για τους αγρότες θα απορροφήσουμε το 90% της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το πετυχαίνει αυτό και το πετυχαίνει με ένα τρόπο δίκαιο,
αποτελεσματικό και άμεσο. Βέβαια, έχουν πληθύνει οι ανακοινώσεις που αποδεικνύουν από Ινστιτούτα που έχουν μελετήσει, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, η οποία επένδυσε 3,6% του ΑΕΠ σε επιδοτήσεις, σε ενισχύσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την εκρηκτική ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε από την πανδημία και ανατροφοδοτείται δυστυχώς από έναν καταστροφικό πόλεμο που όλοι ελπίζουμε να τελειώσει».
Στα 20 GW από ΑΠΕ το 2026
Επίσης ο υπουργός Ενέργειας εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, σχεδόν το 50% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόλις το υπόλοιπο 50% θα παράγεται είτε από φυσικό αέριο είτε από λιγνίτη είτε θα εισάγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Ο στόχος είναι από το 2030, 2035 και μετά, να είμαστε καθαροί εξαγωγείς πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό θα επιτευχθεί, τόνισε.
Σημείωσε, ότι μέχρι το 2026 και με το νέο νομοσχέδιο και την εφαρμογή του και την επιτάχυνση της κατασκευής των νέων ΑΠΕ και την σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο, θα έχουμε πιάσει τον στόχο που έχουμε θέσει στο παρόν εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, για τη διείσδυση των ΑΠΕ. «Εκτιμούμε, ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε προσεγγίσει περίπου τα 20 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε μόνιμη βάση για τους Έλληνες καταναλωτές».
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι με το νέο ΕΣΕΚ, να αναθεωρήσει τους σχετικούς στόχους για το 2030 και από 1,5 GW που είναι σήμερα να αυξηθούν σε 3,5 έως και 4 GW στο νέο ΕΣΕΚ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!