Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους που βρίσκεται στα 253 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης και αφορούν οφειλές προς την ΑΑΔΕ. Και την ίδια στιγμή είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων χρεών λόγω της ενεργειακής κρίσης, υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων.
Και μπορεί οι τράπεζες να «καθάρισαν» τους ισολογισμούς τους και πλέον να έχουν στα βιβλία τους μόλις 19 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους ωστόσο τα προβληματικά δάνεια δεν εξαφανίστηκαν και περί τα 80 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers. Αυτό σημαίνει ότι η «μέγγενη» των 100 δισ. ευρώ σφίγγει συνεχώς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Επιπλέον 111 δισ. ευρώ είναι τα χρέη προς την ΑΑΔΕ με τα 25 δισ. ευρώ να είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και 43 δισ. ευρώ είναι αυτά προς ΕΦΚΑ – ΚΕΑΟ.
Χωρίς την αναδιάρθρωση αυτών των χρεών η όποια προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο της πολύ δύσκολα θα έχει επιτυχή κατάληξη. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ιδιωτικό χρέος που αφορά δάνεια (τράπεζες – sevricers) αποτελεί τροχοπέδη για τη χρηματοδότηση της νέας επιχειρηματικότητας. Κι αυτό γιατί ναι μεν υπάρχει διαθέσιμη ρευστότητα από τις τράπεζες ωστόσο δεν υπάρχει ικανός αριθμός υποψήφιων πελατών που θα υποστηρίξουν την πιστωτική επέκταση.
Αν και υπάρχουν εργαλεία αναδιάρθρωσης των χρεών, με κυρίαρχα αυτό του εξωδικαστικού μηχανισμού και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας – αλλά και η ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων διμερώς με τράπεζες και διαχειριστές - παρατηρούνται αρρυθμίες κυρίως σε ότι αφορά την παροχή στοιχείων, καθυστερήσεις σε άλλες διαδικασίες.
Σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για τους οφειλέτες με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους συστάθηκε Μονάδα Εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς ώστε να γίνει μια αξιόπιστη και ενδελεχής καταγραφή των προβλημάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Πως θα συγκροτηθεί ο Φορέας Ακινήτων για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Εντωμεταξύ, βγήκε η πολυαναμενόμενη προκήρυξη για τη Σύμβαση Παραχώρησης του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων σε νομικό πρόσωπο που ιδιωτικού τομέα.
Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών προκήρυξη διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό, αντικείμενο του οποίου αποτελεί η παραχώρηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων του Φορέα που αποκτά τα ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών που πτωχεύουν, στα οποία ωστόσο θα συνεχίζουν να διαμένουν, εφόσον το επιθυμούν, καταβάλλοντας μηνιαίο μίσθωμα το οποίο θα επιδοτείται από 70-210 μηνιαίως (ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση). Ως ευάλωτοι οφειλέτες ορίζονται τα πρόσωπα για τα οποία εκπληρώνονται σωρευτικά τα εισοδηματικά περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4472/2017. Εάν ο ευάλωτος οφειλέτης επανακάμψει οικονομικά μπορεί, μετά από 12 χρόνια, να αγοράσει πίσω το ακίνητό του, αλλιώς το ακίνητο μπορεί να πουληθεί.
Οι φάκελοι όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τον Φορέα θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 19 Ιουλίου και ώρα Ελλάδος 17.00.
Βασικά κριτήρια, για την προεπιλογή των υποψηφίων, είναι εκείνα της προσωπικής κατάστασης, της καταλληλότητας άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, κριτήρια χρηματοοικονομικής και οικονομικής επάρκειας, τεχνικής και επαγγελματικής ισότητας. Ο Ανάδοχος θα συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αποτελέσει το Φορέα
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι η παρούσα φάση προεπιλογής που διέπεται από την πρόσκληση και στην οποία πρέπει να υποβληθεί φάκελος εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η δεύτερη φάση έχει δύο στάδια: Το πρώτο που διέπεται από την πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο και το δεύτερο που διέπεται από την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών με την οποία ζητείται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υπολογίζεται σε 9 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον για το Φορέα εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με εξειδίκευση στη διαχείριση των αφερέγγυων πιστώσεων αλλά και εταιρείες real estate ή αντίστοιχα consortium.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!