Τα ενεργειακά παιχνίδια της Ρωσίας οδηγούν σε μεγαλύτερη πίεση στην G-7 να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που εισάγεται από τη Ρωσία, ώστε να περιορισθούν τα έσοδα της Μόσχας και να μειωθούν οι τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της G-7 προετοιμάζουν το έδαφος για μία ενδεχόμενη συζήτηση του θέματος στη σύνοδο κορυφής της G-7 στις 26-28 Ιουλίου στις Βαυαρικές Αλπεις.
Η πρωτοβουλία Νράγκι και οι φόβοι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έχει προβάλει από καιρό την ανάγκη να θεσπιστεί πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά η ιδέα αυτά παραμένει προβληματική για κάποιες άλλες χώρες που ανησυχούν ότι θα υπάρξουν στρεβλώσεις στις αγορές και κίνδυνος αντιποίνων.
Η Ρωσία, βέβαια, έχει ήδη προχωρήσει σε αντίποινα, μειώνοντας την προσφορά φυσικού αερίου - μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία – καθώς οι ηγέτες τους επισκέπτονταν το Κίεβο για να στηρίξουν την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αλλοι ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να βρει νέους αγοραστές, αν δεν ακολουθήσουν πολλές χώρες στην επιβολή του πλαφόν.
Το θέμα του πλαφόν δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.
Η επιβολή πλαφόν θα ήταν μία μονομερής πράξη που θα εμπόδιζε τη Ρωσία να πουλά σε υψηλότερες τιμές, ενώ για τις ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν και ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.
Πιο προχωρημένη η ιδέα για πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου
Αν και οι εκπρόσωποι των χωρών συζητούν την επιβολή πλαφόν τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, οι συζητήσεις για το πετρέλαιο έχουν κερδίσει περισσότερο έδαφος.
Ο Ντράγκι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε στην Ουάσιγκτον τον Μάιο, όταν αναφέρθηκε και στη δημιουργία ενός καρτέλ αγοραστών πετρελαίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες, ο Ντράγκι σημείωσε ότι η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην Ιταλία κατά 15-30% αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό, προσθέτοντας ότι «η πρωτοβουλία της Ιταλίας να προτείνει πλαφόν στις τιμές του αερίου κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο αυτό».
Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι προτάσεις που θα διατηρούσαν την πίεση στη Ρωσία και θα μείωναν τον οικονομικό αντίκτυπο που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το πλαφόν στις τιμές του αερίου είναι πιο προβληματική επιλογή σε σχέση με το πλαφόν στο πετρέλαιο καθώς κάποιες χώρες της ΕΕ παραμένουν πολύ εξαρτημένες από τις ρωσικές προμήθειες και δεν υπάρχουν σχέδια απαγόρευσης των εισαγωγών στο άμεσο μέλλον.
Κάποιες από τις χώρες αυτές ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αντιδράσει διακόπτοντας τις εξαγωγές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!