Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν σήμερα να εκτινάσσονται καθώς η Gazprom μείωσε τις προμήθειες στη Γερμανία και την Ιταλία στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Πάνω από τα 130 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας
Στις 9.55 το πρωί, τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Ιούλιο (TTF) αυξήθηκαν στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ επιπλέον 11%, μετά τη χθεσινή άνοδό τους κατά 20%, φθάνοντας στα 130 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στις 11.00 εκτινάχθηκαν περαιτέρω στα 133 ευρώ.
Το ράλι συνεχίστηκε αδιάκοπο, καθώς μετά τη μία το μεσημέρι, τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Ιούλιο (TTF) σκαρφάλωσαν πάνω από τα 140 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η τιμή τους έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% αυτή την εβδομάδα καθώς η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κατά 60%, αποδίδοντάς την ευθύνη στην καθυστερημένη επιστροφή του εξοπλισμού για έναν σταθμό συμπίεσης μετά από συντήρηση ρουτίνας που έγινε από την κατασκευάστρια γερμανική Siemens.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, περιέγραψε την κίνηση ως πολιτικά υποκινούμενη και ως προσπάθεια αύξησης των τιμών.
Το Βερολίνο ανέλαβε τον έλεγχο της Gazprom Germania
Ο περιορισμός της προσφοράς από την Gazprom σημειώθηκε μετά την προηγούμενη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας αερίου στη Γερμανία.
Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δανείσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη θυγατρική της Gazprom, η οποία άλλαξε όνομα, κυρίως για να χρηματοδοτηθούν αγορές από εναλλακτικές πηγές και να διασφαλισθεί η προσφορά.
Η Energy for Europe, όπως είναι το νέο όνομα της Gazprom Germania, θα έχει ως βασικό στόχο να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο της ΕΕ για την πλήρωση τουλάχιστον του 80% των αποθηκών φυσικού αερίου έως την αρχή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.
Στο 52% τα αποθέματα αερίου της ΕΕ
Στις 14 Ιουνίου, το συνολικό επίπεδο αποθεμάτων της ΕΕ είχε αυξηθεί σημαντικά, φθάνοντας το 52% της συνολικής χωρητικότητας των αποθηκών, έναντι μόλις 25% στο τέλος Μαρτίου.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να γεμίζει τις αποθήκες της με τον σημερινό ρυθμό, θα εξασθενήσει η πίεση της Ρωσίας στην Ευρώπη όταν έρθει ο χειμώνας.
Όπως έκανε, εξ άλλου, γνωστό χθες η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η Gazprom μείωσε τη ροή αερίου προς την Ιταλία κατά 15% χωρίς να αναφέρει κάποια αιτία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!