Βουτιά κάνουν οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων καθώς συνεχίζεται η έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εκτόνωση της πίεσης που υπάρχει στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα των χωρών του Νότου.
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί 44 μονάδες βάσης στο 4,22% και των αντίστοιχων ιταλικών 35 μ.β. στο 3,81%.
Σημαντική μείωση των αποδόσεων σημειώνεται και στα πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα κατά περίπου 20 μ.β. με αυτές να διαμορφώνονται στο 2,9% και για τις δύο χώρες.
Ακόμη, όμως, και οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας καταγράφουν μείωση 10 και 15 μ.β. στο 1,65% και 2,23%, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά μία ευρύτερη στρατηγική για την προστασία της ενότητας της Ευρωζώνης καθώς και για το αν θα προχωρήσει με ευέλικτο τρόπο στις επανεπενδύσεις των ομολόγων που λήγουν ως πρώτη άμυνα.
Αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο
Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ προανήγγειλε την αύξηση των βασικών επιτοκίων της τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης και μία ακόμη, πιθανόν μεγαλύτερη, τον Σεπτέμβριο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
«Το γεγονός ότι το ευρώ ανακάμπτει θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές ελπίζουν σε περισσότερες λεπτομέρειες μίας πιθανής παρέμβασης για τη σταθεροποίηση της αγοράς των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Credit Agricole.
Προφανώς, την προσδοκία μίας παρέμβασης της ΕΚΤ υποδηλώνει και η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.
Οι επανεπενδύσεις ομολόγων
Το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για την πανδημία (PEPP), στο οποίο συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, αλλά η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις για τα ομόλογα που λήγουν έως το τέλος του 2024 και ότι σε περίπτωση μεγάλης πίεσης θα μπορεί να κάνει τις επανεπενδύσεςις με πλήρη ευελιξία, με στόχο να αποφευχθεί ο κατακερματισμός της αγοράς, δηλαδή μία μεγάλη αύξηση των spreads.
Χθες, το spread των ελληνικών 10ετών έφθασε τις 300 μ.β. και των αντίστοιχων ιταλικών τις 250 μ.β. Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη.
Η αύξηση των spreads μετά από ένα επίπεδο δημιουργεί πρόβλημα στις χώρες του Νότου, τα ομόλογα των οποίων έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις, καθώς αυξάνουν τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους τους.
Το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!