Μία θέση υποχώρησε φέτος η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Ινστιτούτου Μάνατζμεντ της Λοζάνης (IMD Business School).
Σύμφωνα με το IMD, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 47η θέση σε σύνολο 63 χωρών, ενώ πέρυσι είχε την 46η θέση.
Σε σχέση με το 2018, όταν είχε καταλάβει την 57η θέση, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της στο παγκόσμιο χάρτη, αλλά εξακολουθεί να είναι σε χαμηλότερη θέση από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα ανέβηκε φέτος ένα σκαλοπάτι αναφορικά με το κριτήριο της οικονομικής επίδοσης – στην 51η από την 52η θέση πέρυσι – αλλά υποχώρησε και στα τρία άλλα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιεί το IMD για την κατάρτιση του δείκτη του.
Αναφορικά με το κριτήριο για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα, η Ελλάδα κατέβηκε τρία σκαλοπάτια και συγκεκριμένα στην 55η από την 52η θέση.
Στο κριτήριο για την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων υποχώρησε δύο θέσεις και συγκεκριμένα στην 46η από την 44η, ενώ δύο θέσεις κατέβηκε και στις υποδομές (στην 41η από 39η θέση).
Βελτιωμένη είναι η θέση της Ελλάδας στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, όπου καταλαμβάνει την 44η θέση από 46η πέρυσι και την 50η το 2018.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Δανία
Πρωταθλήτρια παγκοσμίως στην ανταγωνιστικότητα είναι η Δανία, η οποία σκαρφάλωσε στην 1η από την 3η θέση πέρυσι, υποσκελίζοντας την Ελβετία που πέρασε στη 2η από την 1η θέση. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Σιγκαπούρη, η οποία σκαρφάλωσε στην 3η από την πέμπτη θέση.
«Η Δανία είναι η ψηφιακά πιο αναπτυγμένη χώρα στον κόσμο και τώρα παίρνει τα σκήπτρα χάρη στις καλές πολιτικές, τα πλεονεκτήματα που έχει ως ευρωπαϊκή χώρα, την ξεκάθαρη εστίασή της στη βιωσιμότητα και την ώθηση από τον ευέλικτο επιχειρηματικό τομέα της», δήλωσε καθηγητής του IMD σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Μαζί με τις άλλες χώρες του Βορρά, η οικονομία της Δανίας τα πήγε καλύτερα στα lockdown από τις περισσότερες άλλες πλούσιες χώρες, με τη βοήθεια ισχυρών κοινωνικών ασφαλιστικών δικτύων, του χαμηλού επιπέδου χρέους και της ψηφιακής προόδου καθώς και της χαμηλότερης εξάρτησής της από τον τουρισμό.
Η ανεργία στη Δανία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο 14 ετών και το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί 3,4% φέτος, με βάση την πιο πρόσφατη κυβερνητική πρόβλεψη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!