Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ομόλογα: Η δυσκολία παρέμβασης της ΕΚΤ απογειώνει τα spreads

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται συνολικά, περισσότερο όμως αυξάνονται αυτές των χωρών του Νότου.

Τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσής τους από τα αντίστοιχα γερμανικά- έχουν φθάσει στις 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) και των ιταλικών στις 250 μ.β., αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τα θεωρεί ακόμη τόσο σημαντικά -αυτό που αποκαλεί κατακερματισμό της αγοράς- που να δικαιολογεί κάποια παρέμβασή της.

Η ΕΚΤ είχε δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει με ευελιξία τις επανεπενδύσεις ομολόγων που είχαν αγορασθεί στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP), το οποίο έληξε στο τέλος Μαρτίου, αν υπήρχε κατακερματισμός στην αγορά λόγω της πανδημίας.

Με άλλα λόγια ότι θα μπορούσε με τα ομόλογα της Γερμανίας ή άλλων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης που λήγουν, να αγοράζει ομόλογα με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, όπως τα ελληνικά και τα ιταλικά.

Τα στοιχεία αγορών της ΕΚΤ

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο site της ΕΚΤ για το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου, μετά δηλαδή τη λήξη του PEPP, επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ δεν έχει κάνει ακόμη χρήση της δυνατότητας ευέλικτης επανεπένδυσης των ομολόγων.

Συγκεκριμένα, οι καθαρές αγορές -δηλαδή οι νέες αγορές μείον τις λήξεις- των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ στο παραπάνω διάστημα, ενώ των ελληνικών αυξήθηκαν ελαφρά κατά 173 εκατ. ευρώ, ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις συνολικές αγορές των σχεδόν 39 δισ. ευρώ στη διετία από τον Απρίλιο του 2020. Το ίδιο διάστημα, οι καθαρές αγορές των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν 3,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της ΕΚΤ, την εβδομάδα έως τις 10 Ιουνίου προχώρησε σε επανεπενδύσεις ομολόγων ύψους 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP, ενώ οι λήξεις ήταν 4 δισ. ευρώ, δηλαδή οι καθαρές αγορές ήταν αρνητικές.

Είναι σαφές, επομένως, ότι η ΕΚΤ δεν έχει δει έως τώρα την ανάγκη για παρεμβάσεις υπέρ των πιο αδύναμων και υπερχρεωμένων οικονομιών της Ευρωζώνης που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλότερα επιτόκια.

Η παρέμβαση θα γίνει με υψηλότερα spread από ότι στο παρελθόν

Ωστόσο, η συνεχής αύξηση των spreads έχει κάνει τους επενδυτές να αναρωτούνται πότε μπορεί να παρέμβει η κεντρική τράπεζα για να περιορίσει τους κινδύνους κατακερματισμού.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο πηγές, ότι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν θεώρησαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης ότι οι συνθήκες στην αγορά αντιστοιχούν σε «κατακερματισμό» και δεν υπήρξε καμία συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα. «Το γεγονός ότι το θέμα αυτό ούτε καν θίχτηκε με οποιαδήποτε μορφή έστειλε το μήνυμα στην αγορά ότι το κατώφλι του πόνου είναι πολύ πέρα από αυτό που θεωρείτο στο παρελθόν», δήλωσε αναλυτής της UBS.

Τι εκτιμά η Societe Generale

H Societe Generale εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο η ΕΚΤ θα εισπράξει 300 δισ. ευρώ από λήξεις ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP, αλλά εκτιμά ότι το ποσό αυτό δεν φθάνει για να περιορίσει τη διεύρυνση των spreads.

Ακόμη και αν η ΕΚΤ επανεπενδύσει όλες τις λήξεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων -περίπου 12 δισ. ευρώ κάθε μήνα- σε ιταλικά ομόλογα, το ποσό αυτό θα είναι μικρότερο από τις καθαρές αγορές των τελευταίων, ύψους 14 δισ. ευρώ, που έκανε η ΕΚΤ μηνιαίως μετά τον Μάρτιο του 2020.

Για τον λόγο αυτό έχει κερδίσει έδαφος η συζήτηση για ένα νέο εργαλείο, το οποίο θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να στοχεύσει στις αγορές ομολόγων των πιο αδύναμων χωρών, αποκλίνοντας από την αρχή των αγορών σύμφωνα με το μέγεθος της οικονομίας.

Ωστόσο, μια τέτοια ευελιξία ή απόκλιση από το λεγόμενο «capital key» θα είναι πολύ δύσκολη, καθώς θα μπορεί να μπλοκαριστεί από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ