Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, πρόκειται για προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, το οποίο ωστόσο κρίθηκε απαραίτητο με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία που επικρατεί στην αγορά λόγω των περιοριστικών μέτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων. Σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου να μην μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε καν στα πάγια έξοδα.
Αλλωστε, σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι συζητούνται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως επιπρόσθετο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, για την οποία θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μία διάταξη, αφού ολοκληρωθούν οι τεχνικές συζητήσεις με την ευρωπαϊκή επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επιδότηση θα κατευθυνθεί σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, στις οποίες η σχετική ενίσχυση θα χορηγείται με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο δεν θα βρει κάθετη εφαρμογή, καθώς θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά.
Ποιες δαπάνες, όμως, θα καλύπτονται στο πλαίσιο της ρύθμισης. Πρόκειται για λογαριασμούς ΔEKO, μισθολογικό κόστος αλλά και δανειακές υποχρεώσεις.
Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι ως μη καλυπτόμενες, ορίζονται εκείνς οι πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιά οι οποίες δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, τα οποία δεν είχαν λόγω της κρίσης ούτε από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έχουν λάβει από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως πυξίδα τις επιχειρήσεις που έχουν, μενμ υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά αλλά διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές να ανακάμψουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης και της επιστροφής στην κανονικότητα. Οσον αφορά το ποσοστό κάλυψης, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ ΄εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.