H ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στα επίπεδα πριν την εισβολή στην Ουκρανία και πιθανόν να συνεχίσει να τα μειώνει, στέλνοντας μήνυμα ότι η πορεία του πληθωρισμού και της οικονομίας είναι λιγότερο δύσκολη παρά τις κυρώσεις.
Μετά τη μεγάλη μείωση πριν από δύο εβδομάδες, η Τράπεζα της Ρωσίας μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο στο 9,5% από 11%, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι «θα εξετάσει την ανάγκη μείωσης του βασικού επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της.
«Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ταχύτερα και η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μικρότερη από ότι η Τράπεζα της Ρωσίας ανέμενε τον Απρίλιο», αναφέρει η ανακοίνωση.
Από το 20% στο 9,5% το επιτόκιο
Η μείωση του επιτοκίου, το οποίο είχε αυξηθεί στο 20% μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ήταν η τέταρτη συνεχόμενη και το επίκεντρο της προσοχής τώρα στρέφεται στις διαταραχές στο εμπόριο που μπορεί να δημιουργήσουν νέους κινδύνους για τις τιμές.
«Η ανακοίνωση φαίνεται πιο ισορροπημένη και κάπως λιγότερο υπέρ μίας χαλαρής πολιτικής σε σχέση με τις προηγούμενες. Φαίνεται, επομένως, ότι η εποχή των μεγάλων μειώσεων των επιτοκίων έχει τελειώσει. Η επόμενη μείωση του επιτοκίου θα είναι πιθανότατα πολύ μικρότερη», δήλωσε η Tatiana Orlova της Oxford Economics.
Ανατίμηση του ρουβλιού
Το ρούβλι διατήρησε τα κέρδη του μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας και διαπραγματευόταν περίπου 2,8% υψηλότερα έναντι του δολαρίου. Φέτος έχει την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, με ανατίμηση 30% έναντι του δολαρίου.
Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι η ύφεση της ρωσικής οικονομίας φέτος θα είναι μικρότερη από ό,τι πρόβλεπε τον Απρίλιο. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω το βασικό σενάριο της για τον πληθωρισμό στο 14-17% στο τέλος του 2022.
Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και η ενίσχυση του ρουβλιού, το οποίο θωρακίστηκε με τα capital controls, βοηθούν στη μείωση του πληθωρισμού μετά τη μεγάλη αλλά σύντομης διάρκειας αύξηση των τιμών.
Συνεχίζεται η χαλάρωση των capital controls
Εκτός από τις μειώσεις των επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα συνεχίζει και τη χαλάρωση των capital controls για να περιορίσει την ανοδική πίεση στο ρούβλι.
Οι κίνδυνοι, όμως, υπάρχουν. Οι περιορισμοί στο εμπόριο, λόγω των δυτικών κυρώσεων, αυξάνουν την απειλή για ελλείψεις, ενώ η ανακατεύθυνση των εξαγωγών για την παράκαμψη των κυρώσεων αυξάνουν το κόστος.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε τον Μάιο και η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι κινείτο στο 17% στις 3 Ιουνίου.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!