H Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) «ψαλίδισε» την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,9%, προειδοποιώντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους ενός στασιμοπληθωρισμoύ και ότι πολλές χώρες θα αντιμετωπίσουν ύφεση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μεγεθύνει την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία τώρα εισέρχεται σε «μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού», αναφέρει η ΠΤ στην έκθεσή της για τις προοπτικές (Global Economic Prospects report).
Ο πρόεδρος της, Ντέιβιντ Μάλπας, σημείωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πλήττεται από τον πόλεμο, τα νέα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα, τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μίας περιόδου ασθενούς ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού που είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970.
Υποτονική ανάπτυξη όλη τη δεκαετία
«Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός σήμερα», έγραψε ο Μάλπας στον πρόλογο της έκθεσης. «Η υποτονική ανάπτυξη θα διατηρηθεί πιθανότατα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας λόγω των αδύναμων επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Με τον πληθωρισμό να “τρέχει” τώρα με τον υψηλότερο ρυθμό πολλών δεκαετιών σε πολλές χώρες και την προσφορά να αναμένεται να αυξηθεί αργά, υπάρχει κίνδυνος ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο διάστημα».
Από το 2021 έως το 2024, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης προβλέπεται να μειωθεί κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, δήλωσε ο Μάλπας, μία μείωση υπερδιπλάσια από αυτή που σημειώθηκε από το 1976 έως το 1979.
Ο στασιμοπληθωρισμός πριν 40 χρόνια οδήγησε σε ύφεση
Η έκθεση τονίζει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων που απαιτήθηκαν για τον έλεγχο του πληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν τόσο μεγάλες που προκάλεσαν παγκόσμια ύφεση το 1982 και μία σειρά χρηματοπιστωτικών κρίσεων σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Αν και υπάρχουν ομοιότητες με τις τότε συνθήκες, υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές, όπως η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου και οι γενικά χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου καθώς και οι γενικά ισχυροί ισολογισμοί των μεγαλύτερων τραπεζών.
Για να μειωθούν οι κίνδυνοι, οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικών πρέπει να συνεργασθούν για να συντονίσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία, να αντιμετωπίσουν την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων, να ενισχύσουν την ελάφρυνση χρέους, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της Covid-19 και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, σημείωσε ο Μάλπας.
Η ΠΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κινηθεί κοντά στο επίπεδο του 2022 (2,9%) και το 2023 και το 2024. Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι αναμένεται να μειωθεί το 2023 αλλά πιθανότατα θα παραμείνει πάνω από τον στόχο σε πολλές οικονομίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!