Ανοδικά ξεκίνησαν οι τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα, με το μπρεντ να φθάνει έως τα 121,95 δολάρια το βαρέλι, καθώς η Σαουδική Αραβία αύξησε τις τιμές για τις πωλήσεις πετρελαίου τον Ιούλιο.
Στη συνέχεια, τα κέρδη του περιορίστηκαν στις 10.45 (ώρα Ελλάδας) διαπραγματευόταν λίγο πάνω από τα 120 δολάρια, με αύξηση 0,3% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ξεπέρασε, επίσης, σήμερα το πρωί τα 120 δολάρια το βαρέλι, που είναι υψηλό τριμήνου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 119,28 δολάρια.
Η σαουδαραβική εταιρεία Aramco ανακοίνωσε ότι αυξάνει την τιμή πώλησης του πετρελαίου της, τύπου Arab light, στην Ασία τον Ιούλιο κατά 2,10 δολάρια, δείχνοντας ότι υπάρχει στενότητα στην αγορά.
Χωρίς αντίκτυπο η απόφαση του ΟΠΕΚ
Η αύξηση της τιμής του σαουδαραβικού αργού σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) να ενισχύσουν την παραγωγή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα ή περίπου 50% περισσότερο από το προγραμματισμένο επίπεδο.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι δεν θα ανακουφίσει τη στενότητα στην αγορά καθώς η αύξηση της παραγωγής κατανέμεται σε όλες τις χώρες – μέλη, ακόμη και στη Ρωσία που βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κυρώσεις. «Αν και αυτή η αύξηση είναι αναγκαία, υπολείπεται σε σχέση με τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί το μερικό εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου», δήλωσε αναλυτής τηςCommonwealth Bank.
Ανοδική αναθεώρηση τιμών από Citibank και Barclays
Σήμερα, εξ άλλου, η Citibank και η Barclays αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το 2022 και το 2023 λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία και της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που θα επέτρεπε την αύξηση της προσφοράς.
Αναλυτές της Citi ανέφεραν ότι η ανακατεύθυνση των ροών του ρωσικού πετρελαίου προς την Ασία δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας, αλλά θα περιοριζόταν μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα. «Από τα 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα που είναι οι ρωσικές εξαγωγές μέσω θαλάσσης στην ΕΕ, περίπου 900.000 βαρέλια θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε άλλες αγορές, όπως της Κίνας και της Ινδίας ή σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε πετρέλαιο εκτός της Ρωσίας».
Η Barclays αναμένει ότι η παραγωγή ρωσικού πετρελαίου θα μειωθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του 2022.
Μικρές ποσότητες από τη Βενεζουέλα
Η ιταλική εταιρεία Eni και η ισπανική Repsol μπορεί να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη από τον επόμενο μήνα για να καλύψουν μέρος από την έλλειψη του ρωσικού αργού, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters.
Οι ποσότητες που αναμένονται από τη Βενεζουέλα δεν αναμένεται να είναι μεγάλες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εμπορίας πετρελαίου στον κόσμο, Vitol, θεωρεί πιθανό να επιτρέψουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου και από το Ιράν, ακόμη και χωρίς την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία η ΕΕ θεωρεί όλο και πιο απίθανη.
Εκτιμήσεις της Vitol για αύξηση των ιρανικών εξαγωγών
Σύμφωνα με τη Vitol, η Ουάσιγκτον μπορεί να κλείσει το μάτι στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αν η ατζέντα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ φέτος τον Νοέμβριο θα έχει ως κυρίαρχο θέμα την ανάγκη μείωσης των τιμών της βενζίνης.
«Ο θείος Σαν μπορεί να επιτρέψει λίγο μεγαλύτερη ροή του πετρελαίου αυτού», δήλωσε ο Mike Muller, επικεφαλής της Vitol Group για την Ασία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η κατάσχεση από τις ΗΠΑ του πετρελαίου που μετέφερε τάνκερ με ιρανική σημαία στην Κάρυστο τον περασμένο μήνα, την οποία ακολούθησε λίγες ημέρες μετά η κράτηση δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο από το Ιράν, είναι απίθανό να αποτελεί την αρχή για νέες κατασχέσεις.
Το Ιράν έχει αυξήσει φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου, με τις περισσότερες ποσότητες να καταλήγουν στην Κίνα. Μία νέα πυρηνική συμφωνία θα οδηγούσε σε εξαγωγές επιπλέον 500.000 έως 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα, που θα ήταν αρκετές για να επηρεάσουν πτωτικά τις τιμές, σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές.
Επιπλέον, το Ιράν έχει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου αποθηκευμένα, τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν γρήγορα.
Μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τον Muller, οι εκτιμήσεις των ειδικών για τις τιμές του πετρελαίου διαφέρουν περισσότερο από ποτέ. «Το εύρος των απόψεων των ειδικών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι οι τιμές θα κινηθούν στα 135-140 δολάρια το βαρέλι και υπάρχουν άλλοι που εκτιμούν ότι θα μειωθούν κάτω από τα 100 δολάρια ξανά».
Με πληροφορίες από Reuters και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!