Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch ratings: Στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας

H Fitch ratings επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές (outlook). H αξιολόγηση διαμορφώθηκε μέσα στις ευρύτερες δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία στην Ευρώπη, την παράταση του lockdown στην Ελλάδα αλλά και την αργή εξέλιξη του εμβολιασμού διεθνώς. Οι αναλυτές ανέμεναν πως η Fitch δεν θα προχωρήσει ακόμα σε κάποια αλλαγή της αξιολόγησης ή των προοπτικών (outlook) της Ελλάδας.

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας για την Fitch ήταν:

  1. την επιστροφή του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία μετά την πανδημία, για παράδειγμα λόγω της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της επιστροφής στην αύξηση του ΑΕΠ και της διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων,
  2. η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης πορείας της ανάπτυξης μετά το σοκ του κορονοϊού, μέσω από την εφαρμογή αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και
  3. την διαχείριση των τραπεζικών κινδύνων

Σε ότι αφορά το ελληνικό ΑΕΠ, η Fitch εκτιμά ότι μειώθηκε κατά 10,2% το 2020. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, με βάση την υπόθεση της σημαντικής υποχώρησης της πανδημικής κρίσης μετά την ανάπτυξη προγραμμάτων εμβολιασμού και την απορρόφηση των πόρων που διατίθενται στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ωστόσο, η καθυστερημένη εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμού, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στους κύριους εμπορικούς της εταίρους, θα επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. και η αργή απορρόφηση των πόρων της ΕΕ θα επιβραδύνει την αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό για καιρό

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλό για μια παρατεταμένη περίοδο, αλλά υπάρχουν ελαφρυντικοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητά του. Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν απροσδόκητες αυξήσεις στις δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας. Το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι χαμηλό. Το χρονοδιάγραμμα απόσβεσης είναι μέτριο και η μέση διάρκεια του ελληνικού χρέους (περίπου 20 χρόνια) είναι από τα πιο μακροχρόνια σε όλα τα κρατικά ομόλογα που αξιολογεί η Fitch, μειώνοντας τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει συμπεριλάβει ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας (PEPP). Αυτό παρέχει μια σημαντική πρόσθετη πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης και θα πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση της διαχείρισης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

Κατά το 2020, το ελληνικό κράτος εξέδωσε ή επανεκδόθηκε στα ομόλογα της αγοράς για 12 δισ. ευρώ σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια (1,2% σε ένα δεκαετές ομόλογο τον Οκτώβριο).

Τράπεζες: Aπαραίτητη η μείωση των NPL’s στον μέσο όρο της ΕΕ

Ο δείκτης NPLs παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, παρά την πρόσφατη πρόοδο στις μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, η οποία σημείωσε μείωση του δείκτη NPL σε 35,8% από 42,1%.

Ο συνολικός δείκτης NPLs θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι τράπεζες εκτελέσουν προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις δανείων το 2021, κάνοντας χρήση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων. Μια πρόταση της ελληνικής κεντρικής τράπεζας για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για την αντιμετώπιση των αποθεμάτων απομειωμένων δανείων των τραπεζών και η εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης του νόμου περί αφερεγγυότητας από τον Ιανουάριο μπορεί να είναι θετική για τις προοπτικές ποιότητας περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μεσοπρόθεσμα.

Οι όροι χρηματοδότησης και τα επίπεδα ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί χάρη στις εισροές καταθέσεων από τον ιδιωτικό τομέα και άλλες πρωτοβουλίες στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως νέες στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης και την χρήση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ως εξασφάλιση σε πιστωτικές πράξεις.

Σταθεροποιητικά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Oι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά χθες Παρασκευή, προεξοφλώντας σε μεγάλο βαθμό την αποψινή απόφαση της Fitch να αφήσει αμετάβλητο το αξιόχρεο της χώρας, αναβαθμίζοντας ωστόσο τις προοπτικές της. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,68% από 0,65%, του 5ετούς στο 0,08% από 0,04% και του 15ετους στο 0,97% από 0,86%.

Aυξημένες συναλλαγές στα ελληνικά ομόλογα στο ΗΔΑΤ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) οι συναλλαγές ήταν αυξημένες καθώς ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,69% έναντι -0,51% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο (spread) να διαμορφωθεί στο 1,20%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ