Ιλιγγο προκαλούν τα στοιχεία, αλλά και οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα του πληθωρισμού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, η Ελλάδα διαθέτει πλέον τον 5ο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Μεγαλύτερο πληθωρισμό έχουν μόνο οι βαλτικές χώρες και η Σλοβακία.
Βέβαια, ένας από τους λόγους, αλλά όχι ο πιο σημαντικός, που η Ελλάδα κάνει «πρωταθλητισμό» είναι και το γεγονός ότι πέρυσι το Μάιο μόνο η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, είχε αρνητικό πληθωρισμό, σύμφωνα με την Eurostat.
Μάλιστα, με βάση τις εκτιμήσεις, στις ανακοινώσεις που θα γίνουν από την ΕΛΣΤΑΤ την επόμενη εβδομάδα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα είναι κοντά στο 12%, επίπεδα που έχει να δει η χώρα από το μακρινό 1993.
Το 65% του πληθωρισμού οφείλεται στην ενέργεια
Η πηγή του κακού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται εκτός ελέγχου. Στην αρχή το φυσικό αέριο και στην συνέχεια οι τιμές στα καύσιμα συνθέτουν ένα σκηνικό που κάθε άλλο παρά ευνοϊκό δείχνει να είναι.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παρεμβάσεις στην αγορά και αναφέρουν ότι τα πρώτα απτά αποτελέσματα στη μάχη ελέγχου του πληθωρισμού θα φανούν στο τέλος Ιουλίου, σε δύο μήνες από τώρα, όταν και θα έχει μπει σε ισχύ -από την 1η του ίδιου μήνα- το νέο σύστημα για την τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι τιμές στο κομμάτι της ενέργειας τρέχουν με λίγο υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Από το κομμάτι της ενέργειας, με βάση τα στοιχεία του Απριλίου, προέρχονται οι 6,62 μονάδες του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που για τον συγκεκριμένο μήνα ήταν στο 10,2%.
Ετσι θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός
Με λίγα λόγια ο πληθωρισμός καλύπτεται σε ένα σημαντικό ποσοστό (65%) μόνο από την ενέργεια. Αν, δηλαδή, με ένα μαγικό τρόπο μηδενιζόταν αυτή η επίπτωση τότε ο πληθωρισμός θα ήταν στα επίπεδα του 3,6%.
Επειδή, όμως, η ιστορία δεν γράφεται με υποθέσεις, πραγματική ανάσα στα νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα δώσει ο νέος τρόπος υπολογισμού για το ρεύμα. Αν μάλιστα, συμβεί όπως ακριβώς περιγράφεται από τα κυβερνητικά χείλη, τότε η θετική επίπτωση στο πληθωρισμό θα είναι κάτι λιγότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες. Για την ακρίβεια 2,7 μονάδες.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν -για παράδειγμα- το νέο σύστημα υπολογισμού ίσχυε τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα ήταν αντί για 10,2% στο 7,5% και ου τω καθ’ εξής για τους επόμενους μήνες.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι από το Σεπτέμβριο, θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση, αλλά αυτή θα είναι καθαρά τεχνητού χαρακτήρα, αφού ο πληθωρισμός θα υπολογίζεται από υψηλότερη βάση.
Στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού ξεκίνησε από τον Ιούλιο και μετά, ενώ μέχρι τότε ήταν σε χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!