Yψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα, υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαμηλή δυνητική ανάπτυξη και υψηλή ανεργία είναι οι πέντε «πληγές» της ελληνικής οικονομίας, όπως καταγράφονται στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ισορροπίες. Σύμφωνα με την Κομισιόν επτά κράτη μέλη (Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες. Τρία κράτη μέλη (Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος) εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες.
Όπως επισημαίνεται για τη χώρα μας, παρά την ουσιαστική πρόοδο στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό και παρεμποδίζει την ικανότητα παροχής των τραπεζών πίστωση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ η επενδυτική θέση της χώρας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αρνητική όπως και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε το 2021 και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται .Ταυτόχρονα η αύξηση του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και φέτος με την βοήθεια των εισροών σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι συστάσεις του 2023
Συστάσεις για μια συνετή δημοσιονομική πολιτική το 2023 με στόχο την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων ,απευθύνει η Επιτροπή σε σχέση με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ειδικότερα:
- Για την περίοδο μετά το 2023, κάνει λόγο για δημοσιονομική πολιτική με στόχο την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων ,τη σταδιακή μείωση του χρέους και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα μέσω σταδιακής εξυγίανσης, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνονται μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βελτιώνουν τη φιλικότητα προς τις επενδύσεις του φορολογικού συστήματος με την εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου και την επανεξέταση της φορολογικής επιβάρυνσης των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, κάνει συστάσεις να διατηρηθεί με συνέπεια με το ενιαίο μισθολογικό πλέγμα.
- Να προχωρήσει η χώρα στην εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, σύμφωνα με τα ορόσημα και στόχους που περιλαμβάνονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου2021. Παράλληλα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 με σκοπό την έναρξη του προγράμματος όπως και τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που έχουν επιδιωχθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του κτηματολογίου
- Σύσταση γίνεται για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σύμφωνα με το πλαίσιο που τροποποιήθηκε βάσει της ενισχυμένης επιτήρησης,
- Μείωση της συνολικής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και διαφοροποίηση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων με επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη υποδομών που θα επέτρεπε τη χρήση του ανανεώσιμου υδρογόνου. Διασφάλιση επαρκούς χωρητικότητας δικτύων και διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και διαφοροποίηση των οδών παροχής αερίου. Ενίσχυση των ενεργειακών υπηρεσιών στο πλαίσιο της αγοράς και επιτάχυνση των μέτρων για τη βελτίωση των ενεργειακής απόδοσης αλλά και κίνητρα για τη στήριξη της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του οικοδομικού τομέα και του τομέα των μεταφορών, ιδίως με την προώθηση της ηλεκτρικής κινητικότητας.
Διαβάστε επίσης:
ΕΕ: Λήξη της ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και δόση 748 εκατ. ευρώ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!