Νέα
  • ΓΔ: 1456.73 +0.29%
  • Τζίρος: 12,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Νέα φόρμουλα πληρωμής του φυσικού αερίου προτείνει η Gazprom στους Ευρωπαίους

Gazprom
Gazprom / Πηγή: AP Images

Η Gazprom PJSC, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, έστειλε επιστολή στους Ευρωπαίους πελάτες της προσπαθώντας να τους καθησυχάσει ότι μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν για φυσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, γεγονός που εκτιμάται ως μια ακόμα ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει τη ροή του φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο, αφού η Μόσχα απαίτησε οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί και οι προθεσμίες πληρωμών άλλων χωρών λήγουν αργότερα αυτό το μήνα.

Σε επιστολή που είδε το Bloomberg, η Gazprom είπε στους πελάτες της ότι μια νέα οδηγία που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο στις 4 Μαΐου «διευκρινίζει τη διαδικασία» που προβλέπεται στο αρχικό διάταγμα για τις πληρωμές σε ρούβλια.

Δεν είναι σαφές αν το νέο διάταγμα θα είναι αρκετό για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δήλωσε ότι η δημιουργία λογαριασμού σε ρούβλια και η συναλλαγή με την κεντρική τράπεζα θα παραβίαζε τις κυρώσεις. Η ΕΕ δεν έκανε κανένα σχόλιo.

Η νέα διαταγή αναφέρει ότι το ξένο νόμισμα που λαμβάνεται από τους αγοραστές πρέπει να ανταλλάσσεται σε ρούβλια μέσω λογαριασμών στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμών της Ρωσίας.

Η Gazprom ανέφερε στην επιστολή ότι η διαταγή εξασφαλίζει τη διαφάνεια των ταμειακών ροών από τους ξένους αγοραστές και αποκλείει την πιθανότητα εμπλοκής οποιουδήποτε "τρίτου μέρους" στους διακανονισμούς. Η διαδικασία, όπως ορίζεται, φαίνεται να αποκλείει την κεντρική τράπεζα στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Ο πρόεδρος Πούτιν έφερε σε σύγχυση τις αγορές φυσικού αερίου και τους φορείς χάραξης πολιτικής όταν ζήτησε να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι πρώτες που αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να δεσμευτούν με τους νέους όρους, αλλά αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να αναζητούν παρακάμψεις, ζητώντας καθοδήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το τι επιτρέπεται. Η ΕΕ εξέδωσε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στις 22 Απριλίου και υποσχέθηκε να απαντήσει στα αιτήματα των εταιρειών για περισσότερη σαφήνεια.

Η Ρωσία ζήτησε από τις εταιρείες να ανοίξουν δύο λογαριασμούς - έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια - και όρισε ότι η πληρωμή δεν διακανονίζεται μέχρι να φτάσουν τα ρούβλια. Η ΕΕ δήλωσε ότι αυτό δίνει υπερβολική εξουσία στη Μόσχα και παραβιάζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην κεντρική τράπεζα. Η ΕΕ προτείνει στις εταιρείες να πληρώνουν σε ευρώ και να ζητούν επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι η συναλλαγή τελειώνει εκεί.

Στα τέλη Απριλίου, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εξέδωσε τη δική της διευκρίνιση για την αρχική εντολή του Πούτιν. Η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι εάν οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωναν στους λογαριασμούς τους σε ξένο νόμισμα με καλή πίστη, το φυσικό αέριο δεν θα διακοπεί ακόμη και αν η Gazprombank αποτύχει να μετατρέψει τα κεφάλαια αυτά σε ρούβλια, εφόσον η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κυρώσεις.

Ξεχωριστά, η Διοικητής Elvira Nabiullina ανακοίνωσε ότι ο μηχανισμός περιορίζει επίσης την περίοδο για τη μετατροπή των ευρώ και των δολαρίων σε ρούβλια σε δύο εργάσιμες ημέρες, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι ανησυχίες της ΕΕ ότι τα κεφάλαια σε ξένο νόμισμα θα μπορούσαν τελικά να θεωρηθούν ως δάνειο προς την κεντρική τράπεζα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ