Στήριξη στους καταναλωτές αλλά και δομικές αλλαγές θα περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό και να εξειδικευτούν την Παρασκευή από τους αρμόδιους υπουργούς.
Χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, μία από τις παρά πολλές συσκέψεις που έχουν γίνει και πλέον έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Διευρύνεται η στήριξη
Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ετοιμαστεί ένα εθνικό σχέδιο στήριξης, που θα προσφέρει στήριξη και για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα, καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση έχει αποδώσει μεν σε μικρότερες καταναλώσεις, έχει αφήσει όμως εκτεθειμένους όσους έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις.
To νέο σχέδιο που θα ανακοινωθεί θα περιλαμβάνει τη συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο για το Μάιο, αλλά και μηχανισμό για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και θα ισχύσει από τον Ιούνιο.
Καθώς οι τιμές του ρεύματος δεν αποκλιμακώνονται και η γενικευμένη δυσαρέσκεια οξύνεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται ταυτόχρονα σε μια δομική οριζόντια λύση που θα κάνει και πάλι τα τιμολόγια κανονικά. Στόχος είναι με τη νέα δέσμη μέτρων να καλυφθεί σχεδόν το 80% της επιβάρυνσης που προκύπτει από τη ρήτρα αναπροσαρμογής και αυτό να επιτευχθεί με πλαφόν στη χονδρική αλλά και με διεύρυνση των επιδοτήσεων στη λιανική.
Το εθνικό σχέδιο στήριξης που ετοιμάζεται θα καλύπτει οριζόντια κάθε καταναλωτή και κάθε ακίνητο, όχι μόνο την κύρια κατοικία, και αποσκοπεί στο να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες κατανάλωσης ενέργειας που θα προκύψουν το καλοκαίρι, λόγω της χρήσης κλιματιστικών.
Το σχέδιο για το πλαφόν
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών και αφορά την εφαρμογή πλαφόν στην τιμή ρεύματος, ώστε να αντικατασταθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.
Στόχος του σχεδίου είναι να κρατηθεί σταθερή η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε ένα πλαφόν, και να αποζημιώνονται μόνο οι παραγωγοί ρεύματος από φυσικό αέριο αν ανεβαίνει η τιμή του και επομένως το κόστος τους.
Πλεονέκτημα αυτού του μηχανισμού σε σχέση με τις επιδοτήσεις που πληρώνονται σήμερα οριζόντια, είναι ότι με τη θέσπιση του πλαφόν δεν θα αυξάνεται η τιμή της χονδρεμπορικής και επομένως το σύνολο του κόστους του ρεύματος.
Σήμερα η χονδρεμπορική τιμή αυξάνεται από την παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και παρασυρόμενη από τις τιμές του φυσικού αερίου δημιουργεί υπερκέρδη στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά. Ακολούθως το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής μεταφέρεται στους λογαριασμούς μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Με σταθερή τη χονδρεμπορική τιμή, δεν θα χρειάζεται ρήτρα αναπροσαρμογής, και θα επιδοτείται μόνο η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο, στην περίπτωση που προκύψει παραπάνω κόστος παραγωγής, από την αύξηση της τιμής του αερίου. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.
Αναμένεται το πράσινο φως από την Κομισιόν
Εν τω μεταξύ, μέσα στον Μάιο αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν, που θα επιτρέπουν παρεμβάσεις στη χονδρεμπορική τιμή στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών υψηλού ενεργειακού κόστους, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τον παραπάνω μηχανισμό.
Το ενδεχόμενο παρέμβασης στον τρόπο καθορισμού της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, με σκοπό την αποκλιμάκωσή της, αφήνει ανοικτό στην τελική του έκθεση ο Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), βάσει του οποίου θα γίνουν οι προτάσεις της Κομισιόν.
Η έκθεση υποδεικνύει μερικές επιλογές για τη θωράκιση σε ενδεχόμενες μελλοντικές περιόδους παρατεταμένων υψηλών τιμών. «Τέτοια μέτρα δεν αποτελούν άμεσες επιλογές για την άμβλυνση των ανατιμητικών πιέσεων που καταγράφονται τώρα, αλλά μπορούν να μετριάσουν τις ανησυχίες για το ότι ίσως χρειάζεται κάποια πρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα έναντι μελλοντικών σοκ στις τιμές της ενέργειας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!