Το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκεται να διευρυνθεί, ώστε να περιλαμβάνει και την απαγόρευση της δυνατότητας πώλησής του – με τη μορφή αργού ή διυλισμένων προϊόντων – οπουδήποτε στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους και προσχέδιο σχετικού εγγράφου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση σε όλα τα ευρωπαϊκά πλοία και εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της ασφάλισης, οι οποίες σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του έκτου πακέτου των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Εφόσον περάσει αυτή η διατύπωση στο τελικό κείμενο των κυρώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου συνολικά από τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς η απαγόρευση των μεταφορών, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της απαγόρευσης ασφάλισης, αφορά όχι μόνο τα δεξαμενόπλοια με ευρωπαική σημαία αλλά όλα τα πλοία που σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ εξετάζουν τις προτάσεις αυτές σήμερα, στις οποίες περιλαμβάνεται και το εμπάργκο στο ρωσικό αργό το επόμενο εξάμηνο και στα διυλισμένα προϊόντα έως το τέλος του έτους.
Απαραίτητη η ασφάλιση των πλοίων
Η ασφάλιση των πλοίων έχει κρίσιμη σημασία για τη μεταφορά των προϊόντων παγκοσμίως. Οι ναυλωτές των πλοίων επιμένουν στο να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψή τους έναντι κινδύνων, όπως της μόλυνσης της θάλασσας με πετρέλαιο.
Η απαγόρευση στην ασφάλιση των πλοίων ήταν ένα από τα βασικά μέτρα που είχαν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στο παρελθόν για να περιορίσουν τις ιρανικές εξαγωγές αργού.
Τι προβλέπει το προσχέδιο
Η ΕΕ προτείνει την απαγόρευση της μεταφοράς, περιλαμβανομένων των μεταφορών από πλοίο σε πλοίο, σε τρίτες χώρες για «αργό πετρέλαιο και πετρελαϊκά προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία, από οποιοδήποτε πλοίο που είναι καταχωρημένο με σημαία ενός κράτους – μέλους ή ανήκει, ναυλώνεται, λειτουργεί ή ελέγχεται από πολίτη μίας χώρας – μέλους ή από οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, φορέα ή σώμα που υπάγεται στο νόμο ενός κράτους -μέλους», αναφέρει το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει.
Η απαγόρευση θα επεκτεινόταν στην παροχή «άμεσα ή έμμεσα, τεχνικής βοήθειας, υπηρεσιών μεσιτείας, χρηματοδότησης ή χρηματοδοτικής βοήθειας ή οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τις μεταφορές, περιλαμβανομένων των μετφορών από πλοίο σε πλοίο, σε τρίτες χώρες αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων που προέρχονται από τη Ρωσία ή έχουν εξαχθεί από τη Ρωσία».
Οι περιορισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν επίσης και την ασφάλιση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!