Τέσσερις υποψήφιοι, δύο από χώρες του Νότου, ένας από την Κεντρική και ένας από τη Βόρεια Ευρώπη, θα αναμετρηθούν για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ, η θητεία του οποίου στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε χθες και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter τα ονόματα των τεσσάρων υποψηφίων. Πρόκειται για:
- Τον Ιταλό γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι,
- Τον πρώην υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια,
- Τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Μένο Σνελ και
- Τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο.
Στις 16 Ιουνίου η επιλογή του νέου επικεφαλής
Οι υποψηφιότητες θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 23 Μαΐου 2022 και η επιλογή του νέου διευθύνοντα συμβούλου του ESΜ αναμένεται να γίνει στην ετήσια σύνοδο του οργάνου στις 16 Ιουνίου με ειδική πλειοψηφία 80% των ψήφων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Πορτογαλία θέλει να διευρύνει την επιρροή της στην Ευρώπη, προωθώντας δυναμικά την υποψηφιότητα του Λεάο, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών και διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας τον Μάριο Σεντένο από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Ο Σεντένο είχε διατελέσει πρόεδρος του Eurogroup και ήταν ο πρώτος πολιτικός από χώρα του Νότου που ανέλαβε αυτή τη σημαντική θέση.
Ο Γκραμένια διατέλεσε υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου επί σχεδόν μία δεκαετία, από τα τέλη του 2013 έως τις αρχές του 2022, έχοντας μεγάλη εμπειρία για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Ο Ιταλός, Μάρκο Μπούτι, είναι από το 2008 γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μία θέση πολύ σημαντική στην ΕΕ καθώς χειρίζεται όλα τα σημαντικά οικονομικά ζητήματα.
Ο Ολλανδός, Μένο Σνελ, διατέλεσε
Πόσα δάνεια έχει χορηγήσει ο ESM
Ο ESM είναι το ευρωπαϊκό ταμείο που χορηγεί δάνεια σε χώρες της Ευρωζώνης για να ξεπεράσουν οικονομικές κρίσεις, όπως την κρίση χρέους που αντιμετώπισε με σφοδρότητα η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία και σε μικρότερη έκταση η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.
Ο ESM, μαζί με το πρόδρομο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 295 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να έχει λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο των τριών μνημονίων της, ενώ έχει επιπλέον δυνατότητα δανεισμού ύψους 410 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!