Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Ξεκινά η μάχη των Βρυξελλών για τα ρούβλια του Πούτιν

Χαμηλός είναι ο πήχης των προσδοκιών από το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα. Αντικείμενό του είναι η αναζήτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στάσης ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και της αποσαφήνισης του μοντέλου των πληρωμών που δεν θα παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι να επιλεγεί, τελικά, μια κοινή φραστική απάντηση στο δίλημμα πληρωμές σε ευρώ ή σε ρούβλια, που θα δείχνει ότι η Ευρώπη είναι μια ενιαία δύναμη.

Οσον αφορά ωστόσο την ουσία του ζητήματος, θα επιχειρηθεί όπως έχει ήδη γίνει, να πέσουν οι τόνοι, και να δοθεί έμφαση στο ότι οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ και ακολούθως το αν θα μετατρέπονται αυτά σε ρούβλια, αποτελεί ένα επουσιώδες τεχνικό ζήτημα.

Το «τεχνικό ζήτημα», όμως, είναι η μέθοδος που έχει υποδείξει η ρωσική πλευρά: να ανοιχτούν στο όνομα των Ευρωπαίων πελατών λογαριασμοί σε ευρώ και λογαριασμοί σε ρούβλια στην Gazprom Bank. Μετά τα ευρώ θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί παρά να να ανταποκριθεί στη ρωσική απαίτηση, και επιχειρεί να εξηγήσει ότι αυτό δεν αποτελεί παραβίαση κυρώσεων. Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο άμεσα και επομένως δεν μπορεί να τηρήσει την απόλυτη στάση της Πολωνίας και Βουλγαρίας.

Όπως εξήγησε χθες με συνέντευξη του στην «Η» και στο «Ημερησία Talks» ο δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας «η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Ο ίδιος επισήμανε πως η διαδικασία με τους δυο λογαριασμούς στην Gazprombank σε ευρώ και ρούβλια είναι σύννομη με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία κι εφόσον οι ευρωπαϊκές εταιρίες «και πολλές το έχουν ήδη κάνει» ανοίξουν τους λογαριασμούς, η Ρωσία δεν έχει καμία βάση να εκβιάσει με άλλες διακοπές. Και ο ίδιος ωστόσο επισημαίνει πως «θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποια θα είναι άποψη της νομικής υπηρεσίας του Συμβουλίου για τον λογαριασμό σε ρούβλια αναφορικά με τις κυρώσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πόρισμα του ACER (Οργανισμός της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας) που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Κομισιόν και επισημαίνει πως ο τρόπος με τον οποίο καθορίζονται οι τιμές αποτελεί την καλύτερη επιλογή. 

Το πόρισμα για την αξιολόγηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Target Model και την προοπτική βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων για την ανάσχεση της ενεργειακής κρίσης, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο τρέχον μοντέλο, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν αποκλειστικά από τα κράτη-μέλη μονομερώς.

Τι λέει η ελληνική πλευρά

Οι αποφάσεις για την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου, θα ληφθούν στο Συμβούλιο υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας. Όπως ανέφερε, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Στο ζήτημα του τρόπου πληρωμής στην Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο ίδιο μοτίβο, τονίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει με τρόπο που δε θα παραβιάζονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά πως σε κάθε περίπτωση η χώρα μας θα συνεχίσει να προμηθεύεται ενέργεια. «Ευρώ πληρώναμε, ευρώ θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε», δήλωσε και ανέφερε το πώς θα γίνει η μετατροπή σε ρούβλια αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα.

Το θέμα θα είχε ξεχαστεί, αν το ολοκληρωτικό όχι στα ρούβλια δεν ανακοίνωναν πριν δύο ημέρες η Βουλγαρία και η Πολωνία με αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας τους με

φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή απέδειξε ότι ουσιαστικά σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη όπου η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά, η μέθοδος πληρωμής έχει προσαρμοστεί στη ρωσική απαίτηση.

Τι λένε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Στο ίδιο κλίμα, έμφαση και στην Ευρώπη δίνεται ότι δεν θα γίνουν πληρωμές απευθείας σε ρούβλια. «Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δε θα πληρώσουν τη Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄ αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank, μετά και σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT, ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές του, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία.

Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: Η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη.

Εκπρόσωπος της OMV (Αυστρία) είπε στο Reuters πως η εταιρεία εργάζεται για μια λύση που θα είναι συμβατή με τις κυρώσεις, όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως θα χρησιμοποιήσει λογαριασμούς, όπως αναφέρεται στο σημερινό δημοσίευμα των FT.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ