Oι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom μειώθηκαν τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών καθώς οι χώρες της Ευρώπης στράφηκαν σε φθηνότερες αγορές υγροποιημένου αερίου (LNG) και ο καιρός ήταν ήπιος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη αγόρασε ποσότητες - ρεκόρ LNG με έκπτωση, λόγω της μειωμένης ζήτησης από την Ασία, στο πλαίσιο της πολιτικής σταδιακής απεξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης για θέρμανση, αποτρέπει συγκρατεί τις τιμές και οδηγεί τους πελάτες της Gazprom να εισάγουν μικρότερες ποσότητες ρωσικού αερίου από αυτές που θα μπορούσαν βάσει των συμβολαίων που έχουν και να στραφούν σε φθηνότερες προμήθειες από την τρέχουσα αγορά.
Χαμηλότερες οι τιμές spot τον Απρίλιο
«Είναι πιο οικονομικό» για τους πελάτες να χρησιμοποιούν την ευελιξία που υπάρχει στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τον ρωσικό κολοσσό αερίου και να αναζητούν εναλλακτικές προμήθειες βραχυπρόθεσμα στην spot αγορά, όπου οι τιμές ήταν χαμηλότερες τον Απρίλιο σε σχέση με αυτές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, δήλωσε αναλυτής της εταιρείας ICIS.
Μείωση εξαγωγών 27% στο πρώτο 4μηνο
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, που βασίζονται σε σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία, η Gazprom εξήγαγε τον Απρίλιο 387 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μία ποσότητα που είναι μειωμένη κατά 22% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Οι εξαγωγές της Gazprom στο πρώτο τετράμηνο του έτους ανήλθαν σε 50,1 δισ. κυβικά μέτρα και ήταν μειωμένες σχεδόν 27% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία επανέλαβε σήμερα ότι συνεχίζει να παρέχει αέριο σύμφωνα με τα αιτήματα των καταναλωτών, σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Η Gazprom δεν αναλύει τις εξαγωγές που κάνει κατά χώρα, καθιστώντας δύσκολη την εκτίμηση των ροών του ρωσικού αερίου προς την Τουρκία και την Ευρώπη, που είναι η βασική εξαγωγική αγορά της.
Χαμηλότερη ζήτηση λόγω της άνοιξης
Οι παραδόσεις αερίου της Gazprom προς τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών ανήλθε κατά μέσο όσο σε 298 εκατ. κυβικά μέτρα στο διάστημα 1-26 Μαρτίου, καταγράφοντας πτώση σχεδόν 18% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Η μείωση των ροών «συνδέεται επίσης με τη χαμηλότερη ζήτηση αερίου στη διάρκεια της άνοιξης και η ενίσχυση των αποθεμάτων έχει ήδη αρχίσει, ελαφρύνοντας κάπως τη νευρικότητα της αγοράς», σημείωσε αναλυτής της Rystad Energy.
Η παροχή αερίου από την Gazprom προς την Κίνα αυξήθηκε σχεδόν 60% σε ετήσια βάση στο πρώτο τετράμηνο του 2022, σύμφωνα με την Gazrpom, η οποία δεν έδωσε ωστόσο στοιχεία για τον όγκο των εξαγωγών αυτών.
Η ημερήσια παραγωγή της Gazprom ανήλθε σε 1,347 δισ. κυβικά μέτρα κατά μέσο όρο τον Απρίλιο και ήταν μειωμένη 8,5% από τον Μάρτιο.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!